home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW TDI

Nemački Folksvagen je prihvatio da plati 193 miliona funti kao odštetu za 91.000 britanskih vozača koji se smatraju pogođenim skandalom oko podešavanja dizel motora radi lažnog prikazivanja zagađenja koje se stvara (Dizelgejt).

“Grupa Folksvagen i tužioci postigli su dogovor o tom pitanju”, javila je automobilska kompanija u saopštenju, a prenosi Beta.

Britanski sud je dve godine ranije presudio u korist vozača, ali još nije bio izrekao koliku odštetu traži. Dogovorom se rešava oko 91.000 postupaka protiv raznih entiteta grupe Folksvagen i njenih podizvođača u okviru kolektivne tužbe u Engleskoj i u Velsu.

Pored dogovorene sume koja će biti podeljena među tužiocima i njihovim advokatima, Folksvagen će doprineti i troškovima suđenja i drugim troškovima tužitelja.

Ukupno je oko, 1,2 miliona vozila marke Folksvagen, Audi, Seat i Škoda bilo pogođeno u Velikoj Britaniji prevarom oko izduvnih gasova koju je nemačka firma priznala 2015. godine, od ukupno 11 miliona dizel vozila u svetu.

Dizelgejt, koji je doveo do sudskih postupaka u brojnim zemljama, već je koštao Folksvagen više od 30 milijardi evra, najvećim delom u SAD, gde se nemačka grupa izjasnila krivom za prevaru 2017. godine.

Izvor: Beta.rs / Bizlife.rs

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Volkswagenčitanja : 290Komentari