home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Range Rover

Jaguar Land Rover (JLR) smanjuje proizvodnju u svojim fabrikama Solihull i Halewood do proleća, zbog tekućih problema s nabavkom čipova za nova vozila.

Očekuje se da će ova mera uticati na proizvodnju modela kao što su Jaguar F-Pace i Land Rover Discovery Sport.

U međuvremenu, JLR će se fokusirati na profitabilnije modele kao što je Range Rover. Proizvodnja ovih automobila porasla je poslednjih meseci. JLR-ova fabrika u Nitri, Slovačka, nije pogođena ovom odlukom.

U saopštenju, JLR je rekao da će "nastaviti da aktivno upravlja operativnim obrascima proizvodnih pogona dok se industrija suočava s tekućim globalnim poremećajem lanca snabdevanja poluprovodnika".

"Očekujemo da će naš učinak nastaviti da se poboljšava u drugoj polovini godine, kako novi ugovori s partnerima stupaju na snagu, što će nam omogućiti da napravimo i isporučimo više vozila našim klijentima", dodaje se u saopštneju.

Proizvodnja automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje je znatno ispod nivoa viđenih pre pandemije, uprkos povećanju u oktobru, pokazuju brojke Društva proizvođača i trgovaca motorima (SMMT).

Industrija je u oktobru proizvela 69.524 automobila, što je 7,4% više nego godinu dana ranije, ali SMMT je rekao da proizvođači još uvek pate od "turbulentnih" snabdevanja komponentama.

"Došlo je do stvarnih nedostataka u lancu snabdevanja, najočiglednije s poluprovodnicima, što je dovelo do zaista nestalnih nivoa proizvodnje", rekao je izvršni direktor SMMT-a Mike Hawes za BBC-jev program Today.

"[Proizvodnja] je porasla u oktobru, ali očekujemo da će biti nestabilna kako napredujemo, posebno kada neki delovi dolaze iz Kine."

G. Hawes je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo "nije ni blizu" proizvodnji dovoljno čipova za automobilsku industriju.

"Potrebna su ogromna ulaganja i neke vlade u svetu ulažu milijarde i milijarde funti kako bi privukle investicije i izgradile nove fabrike (fabrike za proizvodnju poluprovodnika).

Izvor: Seebiz.eu

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Jaguar Land Roverčitanja : 374Komentari