home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Nova američka studija Partnerstva za analitička istraživanja u saobraćajnoj bezbednosti (PARTS) otkriva da aktivni sistemi bezbednosti u automobilima značajno smanjuju broj saobraćajnih nesreća. 

Konkretno, udarci u zadnji deo drugih vozila su smanjeni za 49% kada je vozilo bilo opremljeno upozorenjem na sudar napred i automatskim kočenjem, u poređenju s automobilima koji su naleteli na druga vozila i nisu bila opremljeni ni jednim od ta dva sistema. Sistemi su takođe pomogli u smanjenju povreda od sudara za 53%, navodi Revija HAK.

Sistemi automatskog kočenja su ključ bezbednosti jer ako je automobil opremljen samo sistemom upozorenja na vozilo ispred njega sudari se smanjuju za samo 16% i smanjuje se stopa povreda za 19%.

Studija je takođe posmatrala efikasnost sistema za upozorenje o napuštanju traka i sistema za zadržavnje vozila u kolovoznoj traci. Kombinacija upozorenja o napuštanju trake i pomoći pri zadržavanju u voznoij traci je pomogla smanjenju broja sudara za 8%, dok je takođe smanjila broj povreda za 7%.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Arhiva / Audi



čitanja : 328



Komentari