home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Hyundai Seven concept

Južnokorejska automobilska grupa Hyundai Motor objavila je da je s američkim proizvođačem SK On-om dogovorila snabdevanje baterijama za električne automobile kako bi iskoristili nove američke poreske podsticaje.

Partnerstvo je sklopljeno nakon što je SAD u avgustu usvojio zakon koji predviđa poreske olakšice za električna vozila ako njihovi proizvođači određeni procenat važnih minerala za baterije nabavljaju u SAD-u ili njegovim partnerima, sa sklopljenim ugovorom o slobodnoj trgovini.

SK On odeljenje za baterije SK Innovation Ltd. navodi da će od 2025., prema uslovima memoranduma o razumevanju, isporučivati baterije u Hyundaijeve fabrike automobila u SAD-u.

Partnerstvo će kompanijama omogućiti da ispune uslove za poreske olakšice u SAD-u, predviđene zakonom o smanjenju inflacije, navodi se u saopštenju.

Od sledeće godine automobili s najmanje 40 posto vrednosti ključnih minerala za baterije nabavljenih u SAD-u ili u američkom partneru ‘nosiće poresku olakšicu u visini do 7.500 dolara po vozilu. U 2027. udeo će porasti na 80 posto.

Budući da će olakšice biti odobrene samo za električna vozila sklopljena u SAD-u, Hyundai Motor i Kia, kao i veliki evropski proizvođači automobila, za sada ne ispunjavaju uslove za subvencije.

Južnokorejsko ministarstvo trgovine je saopštilo u utorak da Hyundai Motor razmatra montažu električnih vozila u postojećim fabrikama u SAD-u da bi se kvalifikovao za poreske olakšice.

U oktobru grupa je počela da gradi novu fabriku električnih vozila i baterija u Džordžiji, godišnjeg kapaciteta od 300.000 vozila. Komercijalna proizvodnja bi trebalo da krene u prvoj polovini 2025.

Autor: SEEbiz / H

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Hyundaičitanja : 364Komentari