home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW iX5 Hydrogen

Nakon opsežne završne faze razvoja, BMW iX5 Hydrogen sa pogonom na vodonične gorive ćelije je krenuo u proizvodnju u Minhenu.

Ovaj inovativni SUV se međutim neće proizvoditi u velikim serijama jer će samo mali broj jedinica sići ​​sa proizvodne trake da bi se tokom 2023. koristili kao vozila za demonstraciju.

Vozilo raspolaže sa 369KS, a gorivu ćeliju, razvijenu u partnerstvu sa Toyotom, snabdevaju dva rezervoara za skladištenje od 700 bara. Zajedno, rezervoari mogu da prime šest kilograma vodonika.

BMW iX5 Hydrogen

BMW je odabrao svoj Minhenski centar za istraživanje i inovacije da napravi iX5, koristeći platforme koje je isporučila kompanijina fabrika u Spartanburgu u SAD.

Gotova vozila će posetiti odabrane regione sledećeg proleća da bi reklamirali rešenje za pogon bez emisija.

BMW je još ranije obavio testove u blizini Arktičkog kruga. Tačnije, u Arjeplogu u Švedskoj gde BMW Grupa ima centar za zimsko testiranje.

Tehnologija gorivih ćelija garantuje veliki domet bez obzira na vremenske prilike, navodi BMW; za razliku od tradicionalnog električnog vozila, čiji se upotrebni domet uglavnom smanjuje u hladnijim uslovima. Dopunjavanje goriva takođe traje nekoliko minuta, što je ogromna ušteda u odnosu na vreme punjenja većine konvencionalnih električnih vozila.

Automobil ima i nove 22-inčne točkove, izmeneni zadnji difuzor, prednje "bubrege" sa plavim akcdntima i novu grafiku.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 449Komentari