home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW Nivus

Nemački proizvođač automobila Volkswagen je uspeo da poveća operativnu dobit u 2022. uprkos ratu u Ukrajini i energetskoj krizi. Takođe je povećao prihod dok je količinska prodaja pala. Grupa se još uvek suočava s posledicama uskih grla u nabavci sirovina i stalnih problema u nekim lancima snabdevanja.

Kako je objavila kompanija iz Wolfsburga, dobit iz poslovanja pre specijalnih efekata je prošle godine porasla za 12,5 posto na 22,5 milijardi evra. Rast je znatno niži nego prethodne godine, ali u skladu s očekivanjima, navodi nemačka novinska agencija dpa.

Iznos čiste dobiti u koncernu još nije objavljen, to bi trebalo da bude saopšteno 14. marta. Što se tiče prihoda, naveli su da su oni porasli s 250,2 milijarde evra u 2021. godini na 279 milijardi evra prošle godine, odnosno za 11,5 posto. Jedan od razloga su najverovatnije više prosečne cene isporučenih vozila, budući da je smanjen broj prodatih vozila.

Gotovo hronična nestašica mikročipova i druge elektronike je izazvala kašnjenja u proizvodnji i duga vremena čekanja kupaca kod mnogih proizvođača, uključujući Volkswagen. Nemački proizvođač, drugi najveći na svetu nakon Toyote, 2022. je kupcima isporučio sedam posto manje vozila nego godinu pre.

Volkswagen grupa je prošle godine prodala 8,26 miliona vozila, nakon oko 8,88 miliona u 2021. Prodaja je porasla samo u azijsko-pacifičkoj regiji, a i tamo je na najvažnijem kineskom tržištu smanjena za 3,6 posto.

Međutim, ponovo je porasla prodaja električnih modela. Marke Volkswagen koncerna su ih 2022. prodale nešto više od 572.000, što je 26 posto više nego 2021. godine.

Izvor: Seebiz.eu / dpa

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Volkswagenčitanja : 348Komentari