home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Kamera

Kompanija iz Melburna Acusensus sarađuje s australijskom Saveznom upravom za brezbednost drumskog saobraćaja i Univerzitetom Griffith na razvoju tehnologije bazirane na veštačkoj inteligenciji koja će meriti vozačevu pažnju, vreme reakcije, kontrolu, sve u stvarnom vremenu, piše CarExpert.

Koristeći obrasce ponašanja vozača kod prebrze vožnje, obrazaca putanje i bočna kretanja unutar kolovoznih traka, tehnologija je u mogućnosti da pošalje informacije lokalnim policijskim službenicima da bi preduzeli daljnje radnje. Tokom razvoja, kompanija je za 7News rekla da koristi simulator koji prikazuje kompjuterski generisane verzije stvarnih puteva u više australijskih gradova da bi se naučilo ponašanje vozača koji su trezni ili pijani. Vozači se testiraju u simulatoru pod uticajem alkohola da bi se prikupili podaci o njihovim obrascima vožnje, navodi Revija HAK.

Podaci će tek biti implementirani u hardver kamere, ali kompanija kaže da to planira nakon što podaci budu ispravno analizirani. U stvarnoj implementaciji, hardver se može postaviti bilo gde u bilo koje vreme, ali će se prvo testirati u prikolici nekoliko stotina metara od policijskih patrolnih automobila, dok će softver koristiti proces u četiri koraka: implementacija, snimanje, automatizovana analiza i pregled. Na vrlo visokom nivou softver će snimati slike vozila u prolazu kroz brojne kamere, infracrveni blic, sočiva i sistem filtriranja, a zatim ih uneti u softver baziran na veštačkoj inteligenciji koji će otkriti potencijalne vozače pod uticajem alkohola. Sistem će zatim pregledati i poslati slike policijskim službenicima na ličnu proveru da bi se utvrdilo da li policajci moraju da zaustave i testiraju određenog vozača.

Cilj ove tehnologije jeste značajno smanjiti broj smrtnih slučajeva koji se pripisuju vozačima pod uticajem droga ili alkohola. Kompanija ističe da je otkako je uveden program kamera za otkrivanje mobilnih telefona u državi Novi Južni Vels (Australija), došlo do šestostrukog smanjenja u prestupima otkrivenim kamerama na mobilnim telefonima i više od 20 posto u broju smrtnih slučajeva na putevima.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Acusensus/CarExpertčitanja : 283Komentari