home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Archer

Kompanije Archer Aviation i United Airlines su najavile partnerstvo u sklopu kojeg će pokrenuti komercijalnu vazdušnu taksi liniju u Čikagu.

Kompanije planiraju da povežu centar grada s Međunarodnim aerodromom u Čikagu 2025. godine, navodi Klix.ba.

Osim što je dom Unitedovog sedišta i najveći hab, aerodrom u Čikagu je idealan za testiranje letećih taksija. Primera radi, vožnja između aerodroma i zapadnog predgrađa Rouzmont može da traje od 35 minuta do više od jednog sata, u zavisnosti od saobraćaja. Čak i u jednom od gradskih vozova vožnja može da traje oko 45 minuta.

Archer procenjuje da će let vazdušnog taksija između centra Čikaga i aerodroma trajati samo 10 minuta. Program će u početku biti ograničen samo na ovu rutu, ali postoje planovi i za druge rute prema okolnim zajednicama.

Iz Archera kažu da će ruta biti "konkurentna", ali detalja nema. Čak i ako u početku vazdušni taksi bude "rezervisan" samo za klijente s "dubokim džepovima", program bi mogao da bude ekološki koristan za okolinu. Archerov vazdušni taksi koristi električne motore i baterije te ne proizvodi emisije.

"Uzbudljiva nova tehnologija će dodatno dekarbonizovati naše načine transporta, napravićemo novi korak prema letovima u borbi protiv klimatskih promena. Zadovoljan sam što će stanovnici Čikaga biti među prvima koji će iskusiti ovaj inovativni način putovanja", izjavila je gradonačelnica Lori Lajtfut.

Partnerstvo s Archerom je još jedan primer "agresivnog" Unitedovog investiranja u leteće taksije. Prošle godine je kompanija naručila najmanje 200 letećih taksija od kompanije Eve Air Mobility, a to je usledilo nakon 10 miliona dolara ulaganja u Archer mesec dana ranije.

Čikago ima robustan sistem transporta uključujući podignute vozove i autobuse, a cilj vlasti je da autobusi budu električni do 2040.godine. Danas se koriste 23 električna autobusa u ovom gradu. Ako sve bude išlo prema planu, leteći taksi će pomoći u smanjenju emisija i saobraćajnih gužvi.

Izvor: Klix.ba

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Archerčitanja : 293Komentari