home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Aspark Owl

Snažniji je i skuplji od Rimčeve Nevere, ali je i brži

Automobil dolazi iz Japana, a o njemu smo izveštavali još 2019. godine kad je japanski proizvođač objavio da ima hipersportski električni automobil s najboljim ubrzanjem u svetskim okvirima. Ne samo da bolje ubrzava od svih oktanskih rivala već je brži i od Rimčeve Nevere.

Tada je objavio da može do 60 mph (96 km/h) i za manje od postignute 1.72 sekunde, pa čak i za manje od 1.7 sekundi. U međuvremenu se štošta promenilo, a automobil je nakon premijere u Dubaiju sada stigao i do velike Britanije. Na Ostrvu je uspeo da sruši dva rekorda, možda malo neuobičajena, ali itekako impresivna.

Radi se o ubrzanju na četvrt milje, a dobri poznavaoci streetrace trka znaju da donji klub dvocifrenih vrednosti i izlazne brzine do 200 km/h zvuče impresivno.

E pa japanski Aspark Owl pređe četvrt milje (402 m) s prosečnom brzinom od 322 km/h. Upravo tako, prosečnom brzinom. Probao je Owl da vozi i na samo osminu milje, a to je završio s jednako impresivnim prosekom od 309 km/h, piše Index.hr.

Sada vam je jasno koliko je malo potrebno ovom automobilu da postigne maksimalnih 400 km/h. Mada je Rimac s Neverom oborio 23 rekorda, a Aspark "samo" dva, ovi imaju posebnu težinu – potvrdio ih je Ginis, a postigao ih je na pisti Elvington.

Podsetimo, Aspark Owl ima četiri elektromotora, raspolaže sa 2012 KS i 2000 Nm. I dok snagom parira Neveri, baterija je gotovo dvostruko manja s kapacitetom od 64 kWh. Prema NEDC-ju, ima domet od 450 km.

Predviđena je proizvodnja tek 50 primeraka, a početna cena je 2.9 miliona evra.

Izvor: Index.hr

Foto: Asparkčitanja : 3080Komentari