home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Zeekr 001

Dva meseca nakon otvaranja prednarudžbina u Evropi za njene električne automobile, kineska kompanija ZEEKR je započela isporuke primeraka modela 001. Ovaj trenutak je deo ambiciozne strategije Geelyjeve filijale da stekne ime na globalnom tržištu električnih automobila.

ZEEKR nezaustavljivo stiže u Evropu, a iako je ovaj potpuno električni brend nastao pre samo dve godine, već je proizveo više od 100.000 automobila u Kini i predstavio tri modela, uključujući flagship 001, ističe Klix.ba.

U januaru je direktor ZEEKR-a Andy An istakao pet ključnih ciljeva za 2023. godinu, a jedan od njih je ulazak na nova tržišta u Evropu. U maju je prvi čovek ZEEKR-a na Starom kontinentu, Spiros Fotinos, izjavio da ova kompanija namerava da postane jedan od tri najveća premium električna brenda do kraja decenije.

ZEEKR-ovo putovanje Evropom počinje sedanom 001 za koji su prednarudžbine otvorene u junu, a prva dva EU tržišta koja će dobiti ove automobile su Švedska i Holandija.

Zeekr 001

Evropske verzije modela 001 su prošle nedelje utovarane na brod u luci Taicang, gde je počeo njihov put prema Evropi. To znači da kompanija malo kasni s isporukom koja je prethodno najavljena za sredinu avgusta.

Prve isporuke u Holandiji i Švedskoj počinju u četvrtom kvartalu ove godine, a ZEEKR planira i ekspanziju u najmanje šest zemalja izvan Kine do sledeće godine, odnosno osam do 2025. godine.

Sledeći ZEEKR-ov model koji će krenuti na put u Evropu biće X SUV za koji su prednarudžbine u Holandiji i Švedskoj takođe otvorene.

Kineski brend je nedavno predstavio i verziju modela 001 visokih performansi, ali nije poznato da li će biti dostupna Evropljanima.

Izvor: Klix.bačitanja : 412Komentari