home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Dacia paleta

Proizvođač iz Miovenija, u vlasništvu francuskog Renaulta, doživeo je ostvarenje istorijskog praga: prodaju 8-milionitog automobila, od 2004. do danas.

Rumunski proizvođač automobila Dacia je osnovan 1968. godine pod imenom UAP ili, drugim rečima, Uzina de Autoturisme Pitesti. Tri inicijala se takođe mogu pronaći na prvom amblemu marke, uz orla koji sedi na vrhu planinskog lanca (kao referenca na Karpate).

Ime Dacia se prvi put pojavilo 1980. godine, kada je proizvođač iz Miovena dobio novi logo, s crnom pozadinom.

Godine 1999. Grupa Renault preuzima Daciu, a 2003. upoznajemo treći amblem u istoriji kompanije u kojem je ime ispisano na plavoj pozadini. Bio je to, štaviše, prvi Dacijin logo koji će biti poznat van granica Rumunije, zahvaljujući modelu Logan, koji je debitovao 2004. godine. Iako je u početku Logan trebalo da bude plasiran samo u Rumuniji, na kraju se počeo prodavati i na ostalim istočnoevropskim tržištima, a vrlo brzo se ova popularna limuzina proširila i na bogata zapadnoevropska tržišta.

Četiri godine kasnije, Dacia lansira model Sandero i s njim, novi i moderniji, logo koji su mnogi povezali s ‘’otvaračem’’. Godine 2021. Dacia je predstavila najnoviji i ujedno najmoderniji logo, u obliku dva slova C koja se dodiruju i koji je prisutan na aktuelnoj gami i koji ga distancira od svih prethodnih.

Dacia paleta

Vraćajući se u 2004. godinu, u poslednjih 19 godina, Dacia modeli počeli su da se prodaju u 44 zemlje. Francuska je postala glavno tržište, a zatim Italija. Drugu godinu zaredom Dacia vodi na lestvici maloprodajnih marki u Evropi. Štaviše, od 2017. do danas Dacia Sandero je najprodavaniji automobil na maloprodajnom tržištu u Evropi, dok je Duster prošle godine bio drugi, navodi Klix.ba.

Dacia logo

Danas Dacia gamu čine modele kao što su Spring, Sandero, Sandero Stepway, Duster, Jogger i, naravno, Logan. Svi su oni doprineli dostizanju brojke od 8 miliona prodatih automobila u poslednjih 19 godina. Ipak, daleko najpopularniji je Sandero (prvenstveno verzija Sandero Stepway) s 2,78 miliona primeraka. Slede Duster s 2,26 miliona primeraka i Logan s 1,97 miliona prodatih primeraka.

Dacia natpis

Pre 2012. Dacia je imala samo jednu fabriku, onu u Miovenu. Tamo se sklapaju modeli kao što su Logan, Sandero Stepway, Duster i Jogger, ali od 2012. svečano je otvorena fabrika u Tandžeru u Maroku, gde se takođe proizvode Logan, Sandero, Sandero Stepway i Lodgy. Sedam godina kasnije, proizvodnja Logana, Sandera i Sandera Stepwaya je takođe proširena na fabriku u Kazablanci u Maroku.

Izvor: Klix.ba / Dacia

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Dacia       čitanja : 303Komentari