home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Zaštita podataka

Automobili su postali kompjuteri na točkovima, a automobilske kompanije prikupljaju podatke gotovo nekontrolisano i često ih prodaju trećim firmama.

Od 25 velikih marki automobila niti jedna ne prolazi test privatnosti Mozilla Foundationa. Renault je ipak najbolje prošao u testu zaštite podataka, a na dnu lestvice je Tesla. Vozači moraju da očekuju da će proizvođači automobila sa svojim podacima iscrpeti sve što je zakonski moguće jer to je unosan dodatni prihod.

Podaci kao što su etnička pripadnost, težina, zdravlje, verska pripadnost i crte lica se prikupljaju na mnogo načina: putem senzora, mikrofona i kamera u vozilima, kao i putem povezanih pametnih telefona i aplikacija instaliranih na njima, putem sajtova, pa čak i u proizvođačkim salonima. Uz to, sakupljačkom ludnicom nisu pogođeni samo vlasnici vozila, već ponekad i njihovi putnici, navodi Revija HAK.

Samo Renault i njegova filijala Dacia dozvoljavaju brisanje vlastitih podataka na zahtev, ali ni oni nisu zadovoljili minimalne standarde bezbednosti podataka na testu. Mozilla tvrdi da čak i aplikacije za upoznavanje i seks igračke pružaju transparentnije informacije od pravila o privatnosti proizvođača automobila.

Zaključak studije je odgovarajuće otrežnjujući: Svi su oni loši. Za svoj test Privatnost nije uključena, tri stručnjaka za zaštitu podataka iz Fondacije Mozilla su provela više od 600 sati proučavajući ugovore o zaštiti podataka 25 marki automobila, testirajući aplikacije i sarađujući s proizvođačkim firmama. Nažalost, neki od njih nisu ni odgovorili na osnovna bezbednosna pitanja, ako su uopšte odgovorili na upite, žale se stučnjaci.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Daciačitanja : 302Komentari