home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Hyundai Ioniq 5 N

Hyundaijev električni hiper hatch IONIQ 5 N burno je startovao tako što je proglašen za automobil 2023. godine od strane TopGear.com.

IONIQ 5 N premijerno je predstavljen ranije ove godine na julskom Goodwood festivalu brzine (Goodwood Festival of Speed), gde je dobio opšte priznanje kao uzbudljiva nova opcija za ljubitelje vožnje koji žele da svoju strast elektrifikuju i na putu i na pisti, te kao pionirski tehnološki nacrt za EV budućnost Hyundai N odseka.

Ovaj model visokih performansi kombinuje elektrifikovano-globalnu modularnu platformu (E-GMP) standardnog IONIQ 5 – Svetskog automobila godine za 2022. – sa N tehnologijama i iskustvom razvijenim u auto-sportu kako bi uživanje u vožnji podigao na novi nivo. I upravo je ovaj nepokolebljiv fokus na pružanje maksimalnog uživanja i uzbuđenja za volanom ubedio TopGear stručni tim sudija da proglase ovaj automobil najboljim u proteklih 12 meseci.

Hyundai Ioniq 5 N

Hyundaijevi inženjeri su nameravali da učine da se IONIQ 5 N doživljava kao najobičniji automobil na benzin, ali ih je preobrazilo ono što elektrifikacija može da uradi. Iskoristili su prednosti digitalnih elemenata EV da omoguće ogroman dodatni skup podesivih parametara. Kao rezultat toga, na putu i na pisti on čini ono što nikada ne biste očekivali od velikog EV… dajući zapanjujuće rezultate koji nadmašuju sva očekivanja. Zaboravite ogradu „za jedno EV” – on pruža ogromno uživanje – tačka. On okreće novu stranicu za električne automobile, što znači novu stranicu za automobile uopšte – kaže TopGear autor i član žirija za automobil godine, Paul Horrell.

Uspeh IONIQ 5 N znači da je po drugi put za tri godine jedan Hyundai N automobil osvojio Top Gear titulu automobila godine, nakon i20 N 2021.

Hyundai Ioniq 5 N

Među nizom ključnih tehničkih unapređenja IONIQ 5 N koja su osvojila sudije jeste pogonski sklop koji pruža veću izlaznu snagu i poboljšane performanse u hlađenju baterije i kočenju. Električni motor IONIQ 5 N postiže do 21.000 o/min, obezbeđujući do 609 KS u normalnim uslovima, ili 650 KS kada je uključena funkcija N Green Boost (NGB), maksimizujući ubrzanje do 10 sekundi. Ubrzanje od 0-62 mph (0-100 km/h) se postiže za 3,4 sekunde, dok je maksimalna brzina od 161 mph (260 km/h) dostižna na pistama.

Nezaboravnu vožnju garantuje mnoštvo nadogradnji, uključujući ojačani stub upravljača za poboljšani fidbek, elektronski kontrolisano vešanje koje prilagođava krutost vešanja zavisno od režima vožnje, kao i paket prefinjene tehnologije elektronske kontrole na E-GMP platformi. Najvažnije su N pedala, inteligentna softverska funkcija koja obezbeđuje trenutnu reakciju i poboljšanu osetljivost gasa za uzbudljivo savladavanje krivina, kao i potpuno promenljive prednja i zadnja N raspodela obrtnog momenta.

IONIQ 5 N takođe postavlja novi standard u pogledu emocionalnog angažovanja za EV vozilo visokih performansi, zahvaljujući N e-shift, koji simulira osmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom poput onog na N automobilu sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, i N Active Sound+, koji pruža uverljiv zvuk naglašavajući snagu EV.

Prijem porudžbina je sada počeo, sa početnom cenom od 65.000 funti.

TopGear.com je najnovije priznanje za Hyundaijev impresivan asortiman proizvoda, koji je osvojio niz nagrada u protekloj godini. U aprilu, Hyundai IONIQ 6 je krunisan kao svetski automobil godine, svetsko električno vozilo i svetski dizajn automobila godine, što je ravno dostugnućima Hyundai IONIQ 5 u 2022.

IONIQ 6 je takođe proglašen za limuzinu godine od strane GQ, a od strane Autocara za najbolji službeni automobil, dok je Auto Express krunisao TUCSON kao najbolji SUV srednje veličine a novi i10 kao najbolji gradski automobil. SANTA FE je dobio nagradu za sedmosed godine od strane WhatCar?, dok su potpuno nova KONA i i20 N trijumfovali u Carbuyer nagradama, osvojivši odličja za najbolji mali porodični automobil i najbolji Hot Hatch, respektivno.

IONIQ 5 N menja pravila igre i zaista demonstrira Hyundaijevo tehnološko vođstvo, stvarno je zadovoljstvo što su stručnjaci iz TopGeara prepoznali njegovu izvrsnost. Kombinujući veličanstvene performanse sa preciznim upravljanjem i istinskim emotivnim angažmanom, IONIQ 5 N vodi električne automobile na uzbudljivu novu teritoriju – a ipak radi i kao efikasan porodični SUV. – kaže Ashley Andrew, predsednik Hyundai & Genesis UK.

PR Hyundai

Foto: Arhiva 

Video: TopGearčitanja : 421Komentari