home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Fiat Panda

Stellantis je potvrdio odluku da svoju buduću verziju modela Fiat Panda s pogonom isključivo na struju, proizvodi u Srbiji, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio u nedelju tokom posete premijerke Italije Meloni Beogradu.

Taj Fiatov plan je izazvao žučne proteste italijanskih sindikata zabrinutih za sudbinu radnih mesta u italijanskim fabrikama te firme, prenela je agencija AFP.

Aktuelni Fiat Panda se proizvodi u fabrici Pomigliano D'Arko kod Napulja, a električna verzija se očekuje sredinom 2024. godine.

Sadašnja verzija Pande koja se proizvodi u Italiji u potpunosti odgovara potrebama velikog broja korisnika, posebno Italijana, rekao je portparol Stellantisa i preneo da zato "ne mislimo da će biti u konkurenciji sa modelom koji će se proizvoditi u Srbiji, koji će biti na drugačijoj platformi i drugačije pozicioniran".

"Ako razvoj propisa i konkurentskih uslova fabrike Pomiljano dozvole, nameravamo da 'nastavimo život' postojećeg modela i da ga podržavamo do dolaska novog ciklusa modela", dodao je on.

Sindikat Fiom-Cgil je protestujući naveo da je sklapanje električnog modela Fiata Panda u Srbiji "neprihvatljiva odluka kojoj se protivi svim sredstvima" i u ime radnika u Pomiljanu traži garancije sadašnjeg nivoa proizvodnje i zapošljavanja u toj fabrici.

Postaje hitno i neophodno da se zna koji tip vozila će zameniti sadašnju Pandu čija proizvodnja u Pomiljanu je planirana do 2026. godine, dodao je on.

Ta tema će biti na dnevnom redu prvog okruglog stola o automobilskom sektoru koji u sredu u Rimu organizuje resorno ministarstvo, a učestvovaće Stellantis, sindikati i predstvnici regija. Taj ciklus sastanaka ima za cilj stvaranje uslova koji će omogućiti Stellantisu da proizvede milion vozila godišnje u Italiji do 2028 ili 2030, reka je izvor blizak pregovorima.

Stellantis je prošle godine u Italiji proizveo 685.753 vozila, usporen nestašicom elektronskih čipova.

Dva najnovija modela koje je predstavio Fiat, 600e već se proizvodi u Poljskoj, a minijaturni - super-mini kratki "Topolino" za dve osobe će se praviti u Maroku, piše AFP.

Izvor: Seebiz.eu / AFP

Render: Kleber Silvačitanja : 1457Komentari