home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
BYD Dolphin

Još jednom se pokazalo da prisustvo konkurencije najviše odgovara krajnjim potrošačima. Kinezi su bukvalno naterali evropske proizvođače automobila da požure da ponude električna vozila po cenovnom nivou sličnom modelima sa SUS motorima.

Porast broja jeftinih kineskih električnih vozila je povećao pritisak na evropske proizvođače automobila koji su se okrenuli dobavljačima, od proizvođača baterijskih materijala do proizvođača čipova, kako bi smanjili troškove i razvili pristupačna električna vozila brže nego što je ranije planirano. Proizvođači automobila se sada u stvari okreću samo pristupačnim vozilima, znajući da je to izlaz iz trenutne krize ili će izgubiti bitku od kineskih proizvođača.

Baterija je najskuplja komponenta EV-a

Strah od usporavanja potražnje, jer su električna vozila skupa, povećao je potrebu za smanjenjem troškova. Reakcija na taj efekat se već primećuju. Naime, Renault je već pokrenuo sistem proizvodnje s planom smanjenja troškova za 50 posto za svoja električna vozila kako bi dostigao cenovni paritet s modelima na fosilna goriva. Stellantis gradi evropsku fabriku s kineskim CATL-om za proizvodnju jeftinijih LFP baterija i nedavno je predstavio električni Citroen e-C3, čija cena počinje od 23.300 evra (kasnije će se pojaviti i verzija za manje od 20.000 evra). Smanjenje troškova je sada važnije od bilo čega drugog.

Citroen e-C3

Evropski proizvođači žele da smanje upotrebu retkih metala, jer Kina dominira rudarstvom i preradom. Korićenje alternativnih i jeftinih procesa - uključujući 3D printane bakarne žice - može da smanji cenu EV motora za 20 posto. Motori mogu da koštaju više od 500 evra, ali je baterija i dalje najskuplja komponenta EV.

Sve se vrti oko cene i nižih troškova

Na dolazak jeftinijih električnih vozila iz Kine, čiji proizvođači planiraju još jeftinije modele, evropski proizvođači automobila reaguju možda i kasno. BYD-ov hatchback model Dolphin, na primer, ima početnu cenu od 30.500 evra, što je gotovo 30 posto ispod početne cene modela VW ID.3.

Američki proizvođači automobila su donekle zaštićeni od kineskog uvoza električnih vozila subvencijama u Zakonu o smanjenju inflacije. Međutim, oni takođe traže načina za razvojem i lansiranjem pristupačnijih električnih vozila. GM je uštedeo milijarde s razvojem jeftinijeg paketa LFP baterija za svoj novi Bolt EV, koji će biti lansiran 2025., dve godine ranije nego što je planirano.

Kompanija Our Next Energy (ONE) sa sedištem u Mičigenu razvija paket baterija "Ares" s jeftinijom LFP tehnologijom koja bi proizvođačima automobila trebalo da ponudi isti domet električne vožnje za upola nižu cenu od 75 USD/kWh u poređenju s današnjim prosekom od 130 USD/kWh. Startap Addionics je razvio trodimenzionalne bakarne i aluminijumske elektrodne materijale za baterije koji izgledaju poput prozirnih svilenih šalova kada se drže prema svetlu i koriste daleko manje materijala - uključujući 60 posto manje bakra. Te elektrode omogućavaju brže punjenje i povećanje EV dometa za 30 posto.

Ali proizvođači automobila su više zainteresovani za niže troškove nego za veći domet. Sve to trenutno uspeva za rukom samo Kinezima.

Izvor: Klix.ba 

Foto: Arhiva Autoblog.rs / BYD / Citroenčitanja : 3995Komentari