home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
VW ID.7

Volkswagen uvodi još jedan sistem asistencije u svoje automobile

Prvi model koji će dobiti novi sistem asistencije je ID.7, najprestižniji električni model marke. Radi se o sistemu upozoravanja pri izlasku iz vozila koji je posebno koristan u gradskim uslovima. Naime, pri izlasku iz automobila vozač i putnik mogu da izazovu opasnu situaciju ako ne provere mrtvi ugao, odnosno okolinu iza sebe.

Tu su posebno ranjivi biciklisti koji pri naglom otvaranju vrata automobila neretko ne stignu da se zaustave, pa lako dolazi do nezgode. Ovaj sistem nadzire okolinu i zvučnim signalom upozorava vozača ako nije sigurno otvoriti vrata, navodi Index.hr.

Sistem pomoću dva radarska senzora smeštena u prednjem braniku skenira okolinu. Ako primeti objekat koji se primiče obavestiće korisnika vozila crvenim LED svetlom u retrovizoru. Ako korisnik povuče ručicu i krene da otvara vrata, ona će nakratko biti stopirana, a nakon što se vrata otvore aktiviraće se zvučni signal. Sistem je aktivan tri minuta nakon što se automobil parkira i ugasi motor.

VW sistem

Novi sistem važi i za vrata suvozača, kao i zadnja bočna vrata. Osim u ID.7 Volkswagen će ovaj sistem standardno isporučivati na novom Passatu te Tiguanu. Golf, ID.4 i ID.5 će ga dobiti samo u okviru dodatne opreme.

A kako to rade Holanđani?

U Holandiji gde ima izuzetno puno biciklista u saobraćaju puno vozača je usvojilo specifičan način otvaranja vrata. Iako se čini najlakše samo posegnuti bližom rukom i otvoriti vrata, taj način nije najbolja ideja jer tako nemate dovoljno dobar pregled okoline iza sebe.

Bezbednije je otvarati vrata na levoj strani vozila desnom rukom jer se time automatski okrećete i imate mogućnost da na vreme uočite učesnika u saobraćaju koji upravo prolazi uz auto.

Izvor: Index.hr

Foto: Volkswagenčitanja : 335Komentari