home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ovogodišnji Međunarodni sajam automobila, koji se u Njujorku održava od 2. do 11. aprila, biće do sada najveća smotra "zelenih" automobila.

Proizvođači se na ovogodišnjem Sajmu automobila u Njujorku nadmeću ne samo u što manjoj potrošnji goriva, nego i povoljnijoj ceni kako bi privukli osiromašene kupce u periodu recesije.

Američki "Ford", koji je prvi put ušao u malo tržište luksuznih hibrida sa benzinsko-električnom verzijom "linkoln MKZ" za 2011. godinu, tvrdi da će to biti energetski najjeftiniji sedan.

U gradskoj vožnji taj novi model trošiće, kako tvrdi proizvođač, jedan galon na 41 milju (17,4 kilometra po litru goriva), dok će "Tojotino" vozilo "leksus HS 250h", na primer, prelaziti 35 milja po galonu (14,8 kilometara po litru).

Proizvođači su izbacili različite verzije novih energetski efikasnih vozila, kao "ševrolet" koji ulazi u klasu kompaktnih kola srednje veličine koja će se pojaviti na tržištu ove godine. Džin Kempbel, potpredsednik marketinga "ševroleta", najavila je novi "kruz eko", hibridno vozilo manje potrošnje goriva, ali kompanija nije navela cenu tog četvorotočkaša.

"Očekujemo da 'eko kruz' bude lider u energetskoj efikasnosti u segmentu kompaktnih kola," izjavila je Kempbel.

"Kadilak" je predstavio sportski "CTS-V", unapređenu verziju V-serije, koji objedinjuje karakteristike luksuznog CTS-V sportskog sedana sa dizajnom sportskog vagona CTS. 

"Hjundaji" je, takođe, najavio prototip novog hibridnog vozila, a "Folksvagen" hibridnu verziju "tuarega", dok je "Mazda" u Njujorku objavila plan početka prodaje vozila sa dizel motorima od 2011. godine. 


Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markone, koji je istovremeno i šef američkog "Krajslera", izjavio je u Njujorku da će 75 odsto "Krajslerove" linije vozila biti novo ili obnovljeno do kraja 2012. godine. U decembru ove godine "Fijat" će doneti na američke puteve mali "fijat 500", prvi "Fijat" u poslednjih 25 godina. U 2012. godini, u SAD će se prodavati čista električna vozila tog mini automobila, kazao je Markione.

"Hjundaji" će prikazati benzinsko-električnu hibridnu veriju popularne "sonate" sedan srednje veličine. Model za 2011. godinu moći će da prelazi 39 milja sa galonom gorivam na otvorenom putu, a 37 milja u gradskoj vožnji.

Hibridna "sonata" će se naći u prodaji u novembru ili decembru, a "Hjundaji" je najavio i novu verziju "sonata 2,0T", sa četiri cilindra i 274 konjskih snaga. Cena tog modela biće manja od 25.000 dolara. "Sonata" je drugo najpopularnije "Hjundaijevo" vozilo u SAD, gde je u februaru prodato 7.500 komada, 58 odsto više nego istog meseca prethodne godine.

"Akura" predstavlja novi "TSX sport vagon", kojim je pokušala da uspostavi balas između visokih karakteristika sa efikasnošću vozila. Model je opremljen motorom sa četiri cilindara od 2,4 litra, koji može da prevaljuje 30 milja po galonu na autoputu. 

Japanski "Nisan" pored kompleno električnog modela "lif", debitovaće sa sportsko-terenskim vozilom "infiniti QX56", verzijom za 2011. godinu. Kompanija je objavila da "QX" ima 25 odsto više konjskih snaga i 10 procenata bolju ekonomičnost od rivalskih modela, sa njegovim novim motorom V8 od 5,6 litara, direktnim ubrizgavanjem goriva i menjačem sa sedam brzina. Taj model naći će se u prodaji ovog leta, a početna cena biće 56.700 dolara, ista kao i model za 2010. 

"Mazda" je objavila de će njen novi manji kompaktni automobil "mazda 2" prodavati u startu po 13.980 dolara kada se nađe u salonima ovog leta. Kompanija je najavila da će dva nova benzinska i dizel motora debitovati u SAD iduće godine, kojima se povećava energetska efikasnost vozila.

"Tojota", najveći proizvođač kola na svetu, u Njujorku se ove godine nije oglašavala "na sva zvona", zbog masovng opoziva i kritika na račun kompanije da je zanemarila kvalitet. "Tojota" i njena robna marka "Leksus" nisu održavale konferenciju za štampu, niti su pokazale koji novitet. Ali, njen brend "Scion" predstavio je model mini vozila "iQ" i redizajnirani "tC" kupe. 

Autor : Tanjug.rs 

čitanja : 2647Komentari

Ništa senzacionalno. Bar od prikazanog

Autor MasterHaosis 02 Apr 2010, 22:32

Jedno glupo pitanje :) Vrtim slike sa ovog salona, pa me zanima zasto su migavci cak i na evropskim kolima neobicno narandzasti, a nisu takvi u originalu? Evo recimo vidi se na Tuaregu najociglednije. Jel to neki propis, il sam se ja nesto istripovao? :)

Autor Zele 02 Apr 2010, 23:38

Takav je propis u SAD,i Cruze ima dodatne narandzaste katadiptere na boku.

Autor milan 02 Apr 2010, 23:44

@Zele

Da, zbog propisa. Zato je nemoguće voziti legalno američko vozilo u EU koji nije prošao homologizaciju (i obratno). Svetlosna signalizacija je totalno drugačija.

Autor Boris 03 Apr 2010, 00:55