home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford IMP

Svake godine prosečni vozač izgubi dva dana čekajući u saobraćajnim gužvama na semaforima, kažu u Fordu i navode da se gotovo 60 posto saobraćajnih nesreća dešava upravo na raskrsnicama. Rešenje? Eliminisati semafore.

U Fordu veruju da je tehnologija dovoljno napredovala da ova saobraćajna signalizacija ustupi mesto tehnologiji za komunikaciju između vozila.

Protokol IMP (Intersection Priority Management) bi tako omogućio vozilima koja se približavaju istoj raskrsnici da izračunaju optimalnu brzinu kako bi kroz istu prošla bez zaustavljanja. O prednosti prolaska račun bi vodili algoritmi.

Na sličan način se ponašaju i ljudi u gužvama. Kada vam neko seče put, umesto zaustavljanja jednostavno - usporite. U Fordu kažu da bi osim uštede na vremenu ovo rešenje doprinelo i značajnom smanjenju potrošnje goriva, budući da se najviše energije troši upravo prilikom ponovnog pokretanja vozila iz mesta.

IMP je navodno zamišljen za vozila kojima bi upravljali vozači, ali tehnologija bi još temeljitije mogla da bude implementirana u autonomnim vozilima.

Kako čitava stvar funkcioniše u praksi možete pogledati u priloženom video zapisu.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Fordčitanja : 375Komentari