home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Renault Arkana i Lada Vesta Sport

Ruski blogeri odlučili su da na delu uporede francuski Renault Arkana sa domaćim Lada Vesta Sport. Vozne karakteristike dva modela procenili su na ravnoj deonici moskovske trkačke staze, a organizovali su i malu trku između automobila.

Na ovo poređenje nisu došli, kako primećuju, tek tako. Francuski krosover Renault Arkana pojavio se na ruskom tržištu relativno skoro, a cena je praktično ista kao i kod sedana Lada Vesta Sport. Za osnovne pakete oba automobila treba izdvojiti milion rubalja (oko 13 300 evra). Upravo zato blogeri su odlučili da uporede ova dva modela direktno na prestoničkoj trkačkoj stazi i ustanove koji je brži. Zanimljivo je da recimo RG piše da je Arkana zapravo skuplja od ruskog vozila za oko 3000 evra.

Ispod haube modela Renault Arkana nalazi se turbo motor koji može da isporuči 150 konjskih snaga, sa zapreminom od 1,3 l i obrtnim momentom od 250 Nm. Agregat radi u paru s kontinuirano-varijabilnim menjačem. Sve to omugućava automobilu da do „stotke“ ubrza za 10,2 sekunde. Vesta je opremljena 1,8-litarskim motorom sa 145 konjskih snaga i obrtnim momentom od 170 Nm. Prema tehničkim karakteristikama rusko vozilo bolje ubrzava (9,6 sekundi).

Kako se u direktnom nadmetanju pokazalo Lada Vesta Sport je zaista znatno brža od svog konkurenta. U dve vožnje domaći automobil pretekao je francusko vozilo Renault Arkana za više od jedne dužine automobila. Vozači su uz to napomenuli da sedan ima manuelni menjač, a krosover automatski. Bez obzira na to što novitet za suparnikom zaostaje u brzini, prevazila ga u domenu dizajna, opreme i salona, istakli su ruski mediji.

Posle trke generalno neuporedivih automobila, kako ju je jedan od blogera nazvao, pojavio se i predlog za nadmetanje u bespuću, na šta je vozač ruskog sportskog sedana rekao da bi i tu pobedio.

Izvor: Russia Beyond

Foto: Screenshot YouTubečitanja : 339Komentari