home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
GMC Syclone

Tu i tamo proizvede se automobil koji ostavi trajni utisak na automobilsku industriju i ostane neuporediv s drugima decenijama. GMC Syclone je jedan od njih, a nedavni video zapis od Hagertyja objašnjava kako je čak 30 godina bio kamionet s najbržim ubrzanjem, sve do premijere Rama 1500 TRX-a.

Naime, iako General Motors u početku nije imao planove proizvodnje kamioneta s visokim performansama koje bi konkurisale tadašnjim superautomobilima, jedan GM-ov inženjer, Kim Nielsen, želeo je da vidi takav automobil.

Kako piše Jutarnji.hr, uprkos tome što je Nielsen saznao da bi razvoj takvog automobila trajao sedam godina i koštao oko 200 miliona dolara, nije prihvatio ne kao odgovor. Inženjer je od ASC/McLarena i Production Automotive Servicesa (PAS) zatražio njihove predloge. Ona kompanija koja bi stvorila bolji automobil, dobila bi ugovor za razvoj, sprovođenje ispitivanja emisija i na kraju napravila automobil.

Na kraju, PAS je stvorio nešto fenomenalno i dobio ugovor. To je bio kamionet s 4,3 litarskim turbopunjenim V6 koji je proizvodio 280KS i 475 Nm okbrtnog momenta. Ove brojke su se slale na asfalt putem pogona na sva četiri točka preuzetog iz Chevroleta Astra. Vreme koje je automobil postavio na četvrt milje (402 metra) je iznosilo 12,9 sekundi, a do stotke mu je bilo potrebno samo 4,3 sekunde, što je bilo brže od nekih superautomobila.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: YouTube Screenshotčitanja : 322Komentari