home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Rambo Lambo

Kada se radi o čudnim egzoticima, potrebno je pravo čudo kako bi neka mašuina mogla da pretekne Lamborghini LM002 model na samom vrhu ove liste.

Par svetlosnih godina daleko od modernog Urus modela koji možemo videti danas, ovaj LM002 dolazi zahvaljujući kompaniji BMW, italijanskoj vladi i Humvee terencima. Kada je BMW sedamdesetih godina krenuo sa kreiranjem samostalnih M automobila, odnosno M1 linije, Bavarci su se okrenuli ka Lamborghiniju zbog stručnosti i fabričkih kapaciteta italijanskog brenda za kreiranje savršenih modela u malom proizvodnom obimu. Italijanska vlada je odmah podržala ovu saradnju i novčano pomogla da se stvari pokrenu.

Istovremeno, kompanija Lamborghini je želela da osigura ugovor sa vojskom SAD i trebalo je da kreira projhekat vozila koje bi moglo da zameni originalne Jeep modele. Inicijalna kreacija italijanskog proizvođala poznata je kao Cheeta i posedovala je Chrysler motor, 360 ci sa 180 ks, postavljen na zadnjoj strani. Bez previše iznenađenja, ovakva konfiguracija nije bila ono što je američka vojska želela, tako da su napori kompanije Lamborghini bili uzaludni, a ovaj ugovor je tada dobio AM General, koji je tada predstavio svoj Humvee.

Gubljenje ovog velikog posla za italijansku kompaniju postao je veliki problem, jer je ona već prikupila fondove od italijanske vlade, koji su im, dati prvobitno za BMW M1 projekat, završili u razvoju terenskog projekta sada već osuđenog na propast. Sasvim razumno, Nemci su bili potpuno razočarani sa ovim obrtom situacije i raskidajući ugovor sa kompanijom Lamborghini, prisilno su vratili projekat kući.

Međutim, ovaj interesantni terenac ponovo je vasrksao osamdesetih godina, pod okriljem i kontrolom Mirman braće, kojima je pomogao italijanski inžinjer Đulio Alfieri, a tada su u realizaciji projekta uparni V12 mašina modela Coutach i ZF manualni menjač. Uprkos svojoj težini od tri tone, Rambo Lambo je posedovao sve karakteristike koje možemo videti na današnjim terencima, uključujući i nezavinso vešanje na svim stanama.

5,2 litara veliki Quattrovalvole V12 jedinica razvijala je istih 450 ks kao i u Countach modelima, ali je LM002 težio duplo više od njega. Shodno tome, ovaj masivni terenac ubrzavao je do stotke iz mesta za neverovatnih 7,7 sekundi i bio je u mogućnosti da razvije maksimalnu brzinu od 210 km/h, što je i više nego zavidno kada imamo u vidu o kakvom je vozilu reč.

Izvor: Autoexclusive.rs / Carscoops.comčitanja : 425Komentari