home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
McMurtry Spéirling

Britanska kompanija McMurtry Automotive se vraća na Festival brzine u Goodwoodu, ali ne kao gost, već kao najozbiljniji kandidat za pobedu i obaranje dosadašnjeg rekorda.

Sve rečeno zvuči veoma smelo, ali s ovim automobilom je sve moguće. Izgleda čudno zbog neobičnih proporcija potenciranih minimalnom dužinom od 3.2 m, ali to je tek jedan redak na listi zanimljivosti kojima raspolaže, piše Index.hr.

McMurtry Spéirling mu je ime, a za njega autor tvrdi da je brži i od Chirona. I od Nevere i svakog drugog automobila. Speirling je prošle godine debitovao, a sada želi pobedu koja mu se zaista smeši. Osim što raspolaže brutalnom specifičnom snagom od preko 1000 KS po toni, ovaj auto ima još nešto – ventilatore. Oni ne guraju auto napred, već izvlače vazduh odozdo i obezbeđuju do 2000 kg potisne sile.

Šta to znači najbolje govori podatak da to ne može dati ni F1 bolid pri 240 km/h. Uostalom, tzv. fan car na asfaltu nismo videli još od 1978. godine kad je Niki Lauda osvojio VN Švedske u Brabhamu BT46B. A kad su performanse u pitanju, znajte da ovaj automobil pogonjen strujom od 0 do 60 milja na sat ubrzava za manje od 1.5 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena izborom menjača na 240 km/h.

Podsetimo, britanski EV bolid od svega 1000 kg ima težak zadatak, a to je da bude brži od Volkswagena ID. R koji je podužoj listi rekorda 2019. godine dodao Goodwood, i to s nestvarnim vremenom od 39.9 sekundi.

Izvor: Index.hr

Foto: McMurtry Automotive/YouTubečitanja : 497Komentari