home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako piše B92, automobilska industrija je sama po sebi rigidna i staromodna. Ilon Mask, međutim, nije tipičan auto-industrijalac. On je inovator koji ne polaže mnogo na tradiciju već u automobile uvodi sveže ideje i napredne tehnoglogije.

Novi model kompanije Tesla Motors, luksuzni električni krosover X, imao je premijeru u utorak 29. septembra. Na prezentaciji, koju je vodio lično Ilon Mask, predstavljene su karakteristike vozila i brojna inovativna tehnološka rešenja. Među njima se ipak izdvaja jedno - sistem koji štiti putnike od napada biološkim oružjem.

Iako biste pomislili da je ovakva tehnologija dostupna isključivo pojedinim političarima na visokim funkcijama, poput predsednika SAD, Mask je zaključio kako bi bilo baš zgodno da je ponudi u jednom luksuznom električnom automobilu. Ideja je bila da se pokaže kako elektromobil, osim što ne zagađuje atmosferu, može da ima i izuzetno visok nivo čistoće vazduha u kabini.

      Komanda kojom se aktivira takozvani "mod za zaštitu od biološkog oružja"

Dok savremeni konvencionalni automobili imaju ventilacioni sistem sa dva načina rada - jedan koji omogućava ulazak vazduha spolja i drugi za recirkulaciju kabinskog vazduha, Tesla je uveo i treći mod. U pitanju je dugme kojim se aktivira takozvani "mod za zaštitu od biološkog oružja".

"Želimo da budemo lideri u zaštiti od apokaliptičnog scenarija", rekao je Mask na prezentaciji, pola u šali, pola ozbiljno.

U svakom slučaju, ako bi zaista došlo do hipotetičkog biloškog napada, unutrašnjost Modela X jedno je od mesta gde biste mogli da nađete spas. Mask tvrdi da je zahvaljujući specijalnim filterima vazduh u vozilu 300 puta čistiji kada je reč o bakterijama (u odnosu na druge modele automobila), dok je filtriranje 500 puta efikasnije u pogledu alergena. Istovremeno, Model X je 700 puta bolji u zaštiti od smoga i čak 800 puta efikasniji kada je reč o filtriranju virusa.

Izvor: B92.net

Foto: Tesla Motorsčitanja : 921Komentari

Je li to znaci da mi ostali treba da se brinemo za nasu buducnost..?

Autor Eki 30 Sep 2015, 13:02

Nisam fan Maskovih auta, ali definitivno čovek pomera granice, najnapredniji automobili danas...
Poz

Autor Raziel 30 Sep 2015, 13:30

Smarač.

Autor 133567 30 Sep 2015, 16:41