home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

ClassicCarAuctions će početkom aprila na aukciji u Birmingemu na prodaju ponuditi i veoma zanimljivi primerak Citroena 2CV, sa dva motora (jedan napred i jedan pozadi), dva rezervoara i sa pogonom na sva četiri točka. Ukupno su napravljena 694 komada ovakvog Spačeka, a procenjuje se da ih je ostalo manje od 100.

U pitanju je primerak koji je decembra 1965. godine isporučen jednom engleskom antropologu koji je radio u Nigeriji. Budući da je dve godine kasnije u Nigeriji izbio građanski rat, vlasnik ovog Spačeka je odlučio da se vrati kući u Englesku. Međutim, nije želeo da auto ostavi u Nigeriji pa je sa njim krenuo na put kući, i to preko Sahare.

Englez se 1969. godine ovim automobilom vratio u Nigeriju, i to opet vožnjom preko Sahare. Godinu dana kasnije Spaček je prodat lokalnom doktoru, a 1980. automobil se ponovo našao u rukama onog prvog vlasnika iz Engleske koji je planirao da ga vrati u originalno stanje. Ipak, bez nedostatka rezervnih delova od toga se odustalo pa ovaj Spaček prodat trećem i (aktuelnom) vlasniku.

Treba reći da je 2012. godine na automobilu obavljena restauracija, kao i da se očekuje da će na pomenutoj aukciji biti prodat za 60.000 do 65.000 funti. 

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 5423Komentari

Nisam znao da je postojala ova "AWD" varijanta.

Autor moron 27 Feb 2017, 09:47