home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Putevi

Grožđe ima jednu osnovnu namenu, a to je proizvodnja vina i voćnog soka. Ostaci od proizvodnje mogu da posluže i potpuno drugačijoj svrsi.

Kako prenosi Index.hr, upravo do tog zaključka su stigli istraživači sa Univerziteta Washington (WSU) nakon što su vlasti Aljaske odlučile da potraže zamenu za agresivnu so u tretiranju zaleđenih puteva. Verovali ili ne, SAD godišnje potroši preko pet milijardi dolara na čišćenje puteva, uz napomenu da većina finansija odlazi na sanaciju šteta kao rezultat rada zimskih službi. Svake godine se na američke puteve iskrca više od 27 miliona tona soli, kažu u WSU.

Stručnjaci WSU-a su u potrazi za ekološki prihvatljivijim rešenjem ispitivali niz spojeva iz prirode. Zaključili su da bi u tretiranju puteva mogla pomoći tečenost na bazi ostataka grožđa, kože bobica i samih koštica. Istraživanje kaže da ta tečnost nakon fermentacije topi led brže od svih ekoloških rastvora koje su do sada uspeli da isprobaju. Njihov naučni rad je objavljen u novom broju časopisa Materijali u građevinarstvu, koji izlazi u okviru ASCE-a (American Society of Civil Engineers)

I dok se kod nas taj trop uspešno koristi u proizvodnji vina i još uspešnije za rakiju, Ameri će pokušati sličnom bazom, uz naravno dosta aditiva, da tretiraju puteve zimi. Kažu da je rastvor osetno manje agresivan prema metalu, asfaltu, ali i okolnom tlu. Takođe, prva istraživanja potvrđuju slične rezultate i s drugim vrstama voća, piše Traffic Technology Today.

Izvor: Index.hr

Foto: 123RFčitanja : 805Komentari