home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Genesis G90

Suprotno očekivanjima radi se o limuzini, a ne o nekom supersportskom automobilu

U potrazi za najvećim poklopcem motora svi će verovatno pomisliti na Dodge Viper s ogromnim panelom ispod kojeg nervozno grglja takođe impozantni V10 motor. Danas važe neka druga pravila, pa tako najveći poklopac nalazimo u Koreji.

U pitanju je Genesis, Hyundaijeva luksuzna marka koja je objavila da njen najprestižniji model ima najveći poklopac motora. Obuhvata i deo blatobrana, pa upravo zato i podilazi pod pojam tzv. školjkastog poklopca motora (clamshall bonnet), navodi Index.hr.

Genesis G90

Cilj dizajnera je bio da minimizuje zazore između pojedinih delova i time učini formu vozila elegantnijom. Ukupna površina poklopca iznosi 2.6 kvadratna metra.

Iz Genesisa poručuju da je izrada ovako velikog komada od aluminijuma pred njih stavila brojne izazove. Najviše su se bojali procesa pripreme površine koji uključuje termičku obradu. Ugradnjom ojačanja sprečili su deformacije u proizvodnji, ali i učinili proces daleko komplikovanijim.

Luc Donckerwolke, glavni kreativni direktor Genesisa, rekao je: “U svetu nenadahnutih limuzina, dizajn G90 ponovo postavlja standarde. Genesis Design je stvorio najatraktivnije ruho dajući mu proporcije elegantnog i atletskog Gran Turisma. Dopunjen je tehnološkim razlikama poput aluminijumskog preklopnog poklopca motora i najtanjih četvorostrukih svetala s tehnologijom Micro Lens Array.”

Podsetimo, Genesis G90 se u Evropi nudi isključivo u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Izvor: Index.hr

Foto: Genesisčitanja : 735Komentari