home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nakon jednog teaser crteža krajem juna i par renderinga od pre nekoliko dana, italijanska dizajnerska kompanija Pinifarina (čiji šef je tragično nastradao prošle nedelje – o tome više OVDE) je na događaju Pebble Beach Concours d’Elegance (održava se u Montereju u Kaliforniji) i zvanično promovisala svoj najnoviji automobil Hyperion.

Radi se o unikatnom kabrioletu, napravljenom na zahtev automobilskog kolekcionara Rolanda Halla (nezvanično ga je ovo zadovoljstvo koštalo oko 1 milion funti). Ovo nije prvi put da je Pininfarina izradio neki specijalni model po narudžbini bogatih klijenata. Dovoljno je podsetiti se modela Ferrari P4/5 na bazi Ferrarija Enzo iz 2006. godine koji je napravljen za privatnog kolekcionara automobila Jamesa Glickehausa (navodno ga je platio tri miliona dolara).

Hyperion (ime je uzeto iz antičke grčke mitologije) se inače bazira na Rolls Royce-ovom modelu Phantom Drophead Coupe (ima 6,75 litarski V12 agregat sa 453KS), ali u odnosu na njega, Hyperion ima poziciju vozača pomerenu unazad za 400 mm (nema ni zadnjih sedišta), dok je inspiracija za njegov izgled pronađena takođe u modelima poznate britanske marke (za koju je Pinifarina dizajnirao nekoliko modela, kao što su recimo Silver Dawn iz 1951. ili Camargue coupe iz 1975. godine).čitanja : 727Komentari