home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
valeo

Francuski proizvođač automobilskih delova Valeo je na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu pokazao zanimljivi koncept električnog gradskog mališana koji bi u prodaji mogao da košta oko 7.500 evra.

Mali dvosed je koncept samo imenom, jer je reč o vozilu spremnom za upotrebu koje je većim delom bazirano na Zhidou, kineskoj verziji koju Valeo radi u saradnji sa Shanghai Jiao Tong.

Svi delovi, osim baterije, delo su francuskog proizvođača, a Valeov automobil koristi motor niske voltaže od 48V koji je pritom 20-ak posto štedljiviji od 400V motora koji se ugrađuju u snažnije električne automobile.

Iz istog razloga francuski mališan verovatno nema performanse od kojih zastaje dah, ali zato postiže 100 km/h, a s punom baterijom prevaljuje isto toliko kilometara.

Budući da 48V motor ne zahteva sve bezbednosne sisteme kao 400V, takođe je i jeftiniji za proizvodnju, pa Valeo veruje da bi konačna cena njihovog koncepta u serijskoj proizvodnji mogla da iznosi oko 7.500 evra

Jedini problem je taj što Francuzi nemaju nameru da se bave proizvodnjom automobila. Prvi čovek kompanije Jacques Aschenbroich je medijima rekao da proizvodnja automobila nije njihov posao i da sumnja da bi oni mogli time da se bave, a takođe time ni ne žele da se bave.

Nadajmo se da će Francuzi uspeti da pronađu partnera u Evropi koji bi se uhvatio u koštac s proizvodnjom ovog električnog vozila.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Valeočitanja : 331Komentari