home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
STEYR Konzept

Zetor by Pininfarina i Ford 9N su samo neki od primera da traktori uz svoju funkcionalnost mogu da oduševe i estetikom. Šta onda reći za koncept hibridnog Steyra?

I Lamborghini i Porsche su se u jednoj fazi bavili proizvodnjom traktora, a pomenutom Lambu je to bio izvorni posao, sve do problema s menjačem Ferrarija 250 GT i legendarnim raspletom. Steyr nije tako poznat, ali kad nešto izbaci – svi gledaju, piše portal Vozim.hr.

STEYR Konzept je poseban po nekoliko stvari – ima modularni hibridni pogon, koji se sastoji od visoko efikasnog dizel-motora, generatora i pet elektromotora koji se individualno kontrolišu. Takva arhitektura nudi dosta benefita, uključujući povećanu fleksibilnost i komfor.

STEYR-ovi elektromotori su umreženi da bi osigurali snagu tamo gde je potrebna u datom trenutku, a e-obrtni moment koji dolazi iz centralne baterije nudi dodatnu energiju pri radu pod najvećom snagom. Prednost ove arhitekture leži u manjem broju delova – nema mehaničkog prenosa ni hidrauličnih komponenti, a da bi sve bilo još efikasnije tu je i pohranjivanje energije pri vožnji nizbrdo.

Da, ovde su ništa ne baca, kao i u pravoj kuhinji vrhunskog restorana. Kada je potrebno traktor se može puniti preko obične kućne utičnice. Sva hidraulika na traktoru se pokreće strujom, uključujući PTO (Power Take Off, za pogon priključaka).

Elektromotori u glavčinama odlično deluju na težište, a isporuka snage i obrtnog momenta je trenutna, što je uvek lepo kod radne mašine.

STEYR Konzept

Mislili ste da je sve navedeno previše fancy za jedan traktor? Šta tek onda mislite o Head-Up Displayu?

Izvor: Vozim.hr

Foto i video: Steyrčitanja : 754Komentari