home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes-Benz Vision AVTR concept

Inspirisan SF filmom Avatar, Mercedes-Benz je na CES sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu prikazao studiju Vision AVTR concept, a kojim želi da pokaže mogućnosti interkacije čoveka, mašine i prirode.

Mercedes-Benz Vision AVTR concept

Mercedes-Benz Vision AVTR concept (Advanced Vehicle Transformation) se opisuje kao "živi organizam" koji se povezuje sa svojim korisnicima i koji im omogućava da osećaju svet oko sebe.

Mercedes-Benz Vision AVTR concept

AVTR concept naime sa korisnikom stvara biometrijsku vezu, postavljanjem ruke na centralnu upravljačku jedinicu vozilo prati i otkucaje srca, a zakrivljeni modul ekrana stvara vizuelnu konekciju putnika u vozilu i spoljašnjeg sveta.

Mercedes-Benz Vision AVTR concept

Osvetljenje i stajling elemeti u untrašnjosti inače imitiraju domove Na'vi naroda iz filma Avatar.

Mercedes-Benz Vision AVTR concept

Takođe, sedišta, prednji panel i pod su napravljeni od novih recikliranih materijala kao što su "Dinamca" lažna koža i "Karoon" drvo.

Mercedes-Benz Vision AVTR concept

Naravno, u pitanju je potpuno autonomno i električno vozilo (četiri elektromotora sa ukupno 350 kW/476KS), pri čemu se ovde koristi tehologija organskih baterija napravljenih od reciklirajućih materijala.

Sa jednim punjenjem baterija od 110 kWh Vision AVTR concept ima autonomiju od oko 700 km, a treba pomenuti da raspolaže i pogonom na sva četiti točka.

U vesti se navodi i da ubrzanje do 100 km/h traje 4,3 sekunde, kao i da je najveća brzina el. ograničena na 160 km/h.

Na kraju, vozilo zbog maksimalne mobilnosti može i da se pomakne u stranu za do 30 stepeni a to u Mercedesu nazivaju "pokretom raka".

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 1288Komentari