home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Beloruski Roadster

Automobil je bio jedno od desetak perspektivnih električnih vozila koja su pokazana beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku tokom posete test stazi Nacionalne akademije nauka u blizini Minska u utorak.

Beloruski inženjeri izgradili su prototip novog roadstera, električnog dvoseda kabrioleta, za koji kažu da može da krstari brzinom do 170 km i dostigne do 270 km pre nego što je potrebno ponovno punjenje.

„Ovaj automobil - mi iskreno verujemo da može da se takmiči sa Teslom. Lako je, manevarsko je, koristimo ga za kritički razvoj sopstvenih motora i inženjerskih rešenja. Automobil ima pogon na zadnjim točkovima i ima posebnu osovinu”, rekao je inženjer, razgovarajući sa beloruskim predsednikom, dok je obilazio stazu za test.

Neimenovani roadster tek treba da dobije karoseriju, iako perspektivni dizajni na posterima iza automobila pokazuju mogući elegantan dizajn sličan sportskim automobilima iz 1940-ih.

Inženjeri su takođe pozvali predsednika da se vozi u novom autobusu na struju koji je izgradio MAZ, veliki beloruski proizvođač vozila koji je širom Istočne Evrope poznat po svojim kvalitetnim kamionima i autobusima. Lukašenko je naložio kompaniji da izgradi najmanje 10-12 novih autobusa i da ih isporuči regionalnim transportnim vlastima do sledeće godine.

Druga vozila koja su prikazana Lukašenku su električni čistači ulica, oprema za izgradnju puteva, bicikli na električni pogon, mopedi, pa čak i kamion na električnu energiju, zajedno sa beloruskim električnim punjačima za benzinske pumpe i kućnu upotrebu. Na displeju je takođe prikazano nekoliko bespilotnih letilica za belorusku vojsku, uključujući Burevestnik (Petrel), dron fiksnih krila težak 350 kg koji je prošao državno testiranje i jedinstveni bespilotni helikopter nazvan Eye-Sky.

Z.Milić

Izvor: Netauto.rsčitanja : 1340Komentari