home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche 960 Vision Turismo

Nije svaki uspešan model serijske proizvodnje razvijen u linearnom postupku dizajniranja. Ponekad može doći do niza slučajnosti, koje dizajnera vode kroz nekoliko zaobilaznih puteva do konačnog cilja.

Priča o Porscheu Taycanu, prvom potpuno električnom serijskom sportskom automobilu marke – takođe je počela nesporazumom.

Porsche 960 Vision Turismo

„Kada sam prolazio, video sam shematski prikaz Porschea 918 na dizajnerskoj crtaćoj ploči u našem studiju. Flomasterom je precrtana linija koja jasno pokazuje padajuću konturu ”, prisetio se Michael Mauer. “Krajičkom oka izgledao je poput spoja zadnjih vrata. Bio sam zapanjen!”

Porsche 960 Vision Turismo

Rođena je ideja o super sportskom automobilu s četiri sedišta. Sledeće pitanje bilo je pitanje odgovarajućeg pogonskog sistema, koji omogućava ostvarivanje posebno sportskih ambicija: da li ovog uzbudljivog sportistu može da pokreće centralno postavljeni motor? Ili bi trebalo da dobije motor smešten pozadi u skladu s tradicijom marke – kao prvi puni četvorosed Porsche 911?

Porsche 960 Vision Turismo

“S obzirom na pitanje proporcija i pojave teme o električnoj mobilnosti, otkrili smo da bi ideja mogla da se još bolje realizuje s čisto električnim pogonskim sklopom”, seća se Michael Mauer. Zato je prva evolucijska faza Porschea Taycan razvijena od super sportskog automobila s četiri sedišta.

Porsche Vision Turismo (960 Turismo) je takođe postavio nove trendove u pogledu stila: kontinuirana svetlosna traka s Porscheovim logom na zadnjoj strani usvojena je kao fiksni element u identitetu marke i sada se može naći na gotovo svim modelima. Novi identitet dizajna električnih vozila je takođe dalje razvijen i definisan na bazi prednjih svetala.

Izvor: Autoportal.hr

Foto: Porschečitanja : 428Komentari