home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Hyundai TIGER X-1

Vozilo bez posade napravljeno za istraživanje surovog okruženja na zemlji i šire

Hyundai je predstavio svoje novo koncept vozilo TIGER X-1 bez posade. Ovo bespilotno vozilo (UMV) je baza Hyundaijeve eksperimentalne T.ransforming I.ntelligent G.round E.xcursion R.obot platforme, koja je dizajnirana za vožnju na surovom terenu na zemlji (ili izvan njega), pružajući operaterima daljinski pristup okruženja koja bi inače bila previše neprijateljska za istraživanje.

Kako piše Automania.hr, koncept TIGER X-1 je namenjen kompaktnom, bespilotnom ekspedicijskom vozilu kojim se upravlja daljinski i sposobno je za savladavanje prepreka koje većina tradicionalnih vozila s točkovima ne bi mogla. Za sve namere i svrhe koje na prvi pogled podsećaju na mesečevo vozilo, X-1 takođe može “da hoda” s blokiranim točkovima i ispruženim zglobnim nogama, drastično povećavajući rastojanje od tla i upravljivost. Hyundai opisuje sistem TIGER kao platformu za “mobilnost”, ali nismo u potpunosti sigurni da je to najbolji način za opisivanje s obzirom na njegovu veličinu.

Da bi se problem dodatno zaoštrio, ovo je u osnovi smanjena verzija Hyundaijeve vlastite platforme ELEVATE, koja je koristila isti osnovni koncept, ali u merilu namenjenom smeštaju putnika, posade i većeg tereta. Suprotno tome, TIGER X-1 tek je malo veći od tipičnog ručnog kofera.

Studio zadužen za razvoj UMV se oslanja na vođstvo u istraživanju i inovacijama iz Silicijumske doline i drugih čvorišta za inovacije, uključujući Hyundaijev vlastiti CRADLE (Center for Robotic-Augmented Design in Living Experiences – Centar za robotski dorađeni dizajn u životnim iskustvima), koji je razvio koncept ELEVATE. Sistem poput TIGER-a mogao bi da ima brojne primene, od jednostavnih isporuka, preko izviđanja, do održavanja opreme na udaljenim mestima – čak i onima na drugim nebeskim telima.

Hyundai TIGER X-1

To što ovde prikazan koncept nalikuje mesečevom bagiju, sigurno nije slučajno. Hyundai je prilično otvoren za istraživanje bilo kog slučaja upotrebe koji potencijalni kupci mogu da zamisle, od poslovne logistike do akademske / nevladine istraživačke podrške, pa čak i vojne primene.

Hyundai TIGER X-1

Za sada je TIGER još pomalo istraživački projekat, a ne zagarantovani budući proizvod, a puni opseg mogućnosti bilo koje proizvodne platforme verovatno će definisati Hyundaijevi kupci, koji trenutno još ne postoje. Prikazana bespilotna letelica nije u trenutnom opsegu projekta, već nešto s čime bi trebalo da bude kompatibilan. Hyundai će nastaviti da raditi na proučavanju izvodljivosti TIGER-a.

Izvor: Automania.hr

Foto i video: Hyundaičitanja : 1113Komentari