home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes EQT concept

Mercedes je ranije ove godine najavio sledeću generaciju komercijalnog vozila Citan i njegovu električnu verziju pod nazivom eCitan, a sada najavljuje njegovu putničku verziju. Radi se o malom kombiju koji će napraviti temelje T-Klase, a biće ponuđen s konvencionalnim motorima i potpuno električni model EQT koji je najavljen konceptom.

Konceptom vozila EQT, Mercedes pruža opipljiv utisak o prvom premium vozilu u segmentu malih kombija za porodice i kupce željne slobodnih aktivnosti: T-Klasu i njenu potpuno električnu varijantu. Konceptno vozilo u skoroj serijskog proizvodnji kombinuje dovoljno svestranog prostora za do sedam putnika i izdašni prtljažni prostor sa tipičnim Mercedesovim dizajnom i pristupom visokoj klasi, funkcionalnosti, povezanosti i bezbednosti. Na taj način, Mercedes-Benz laka komercijalna vozila prevode recept V-Klase za uspeh u kompaktan format, donoseći premijum kvalitet u segment malih kombija. Koncept EQT naglašava jedinstvenu kombinaciju vrhunskog komfora i beskompromisne funkcionalnosti sa električnim užitkom u vožnji sa zadnjom dugom nosećom električnom platformom koja je savršeno integrisana u odeljak za transport tereta.

Mercedes EQT concept

“Proširujemo svoj portfolio u segmentu malih kombija sa predstojećom T-Klasom. Ona će se svideti porodicama i svim onim kupcima, bez obzira na njihovu starost, koji uživaju u slobodnim aktivnostima i kojima je potrebno puno prostora i maksimalne prilagodljivosti, a da pritom ne odstupaju od udobnosti i stila. T-Klasa im pruža atraktivnu ulaznicu u svet Mercedes-Benza. Kao što koncept EQT pokazuje: mi dosledno sprovodimo svoju tvrdnju o liderstvu u elektromobilnosti, a u budućnosti ćemo takođe ponuditi potpuno električne modele u ovom segmentu”, izjavio je Marcus Breitschwerdt, šef Mercedes-Benz Vansa.

Mercedes EQT concept

Dizajn tipičan za brend

Koncept EQT je odmah prepoznatljiv kao član Mercedes-EQ porodice. Njegov dizajn naglašavaju uravnotežene proporcije i senzualni dizajn površina. Snažni bokovi i upečatljivi koševi točkova naglašavaju snagu i emotivnu privlačnost vozila. Karakteristična crna prednja ploča sa LED prednjim svetlima bez prekida se nastavlja iz poklopca motora i blista zvezdastim uzorkom. Zvezde različitih dimenzija sa 3D efektom su predstavljene u celom vozilu, od prednjeg dela i 21-inčnih točkova od lake legure sa sjajnom završnom obradom, do panoramskog krova i zadnje električne platforme. Tu je i traka svetla koja povezuju LED farove sa zadnjim LED svetlima. Ovo, u kombinaciji sa lakiranim površinama u vozilu u crnoj boji visokog sjaja, stvara fascinantni kontrast, što rezultira estetikom posebno visokog kvaliteta.

"Koncept EQT je novi, sveobuhvatni kombi sa dizajnerskim DNK označenim kao Sensual Purity. Senzualni oblici, elegantni ukrasni elementi i održivi materijali pokazuju da ovaj kombi jasno pripada našoj Mercedes-EQ porodici”, rekao je Gorden Wagener, glavni direktor dizajna Daimler Grupe.

Mercedes EQT concept

Unutrašnjost koncepta EQT je podjednako emotivna i moderna kao njegova spoljašnjost – koju odlikuje elegantni kontrast crne i bele boje. Sedišta su presvučena belom nappa kožom, pletene kožne aplikacije na centralnoj ploči sedišta se sastoje od reciklirane kože. Instrument tabla u senzualnom dizajnu posebno privlači pažnju. Gornji deo instrument table je oblikovan sa profilom krila koji se dinamički integriše u instrument tablu. Praktični polu-zatvoreni pretinac je lociran iznad instrument table radi lakšeg pristupa važnim stvarima ili dokumentima. Dodatno, okrugli otvori za vazduh u crnoj boji visokog sjaja sa polucinkovanim ukrasnim elementima i multifunkcionalni volan sa tasterima za upravljanje na dodir ističu visokokvalitetni, moderan izgled. Ambijentalno osvetljenje na centralnoj konzoli, vratima i na podu stvara modernu atmosferu.

Mercedes EQT concept

Intuitivni MBUX infotainment sistem

Sa MBUX infotainment sistemom (Mercedes-Benz User Experience), Mercedes-Benz donosi inovativni koncept upravljanja i prikaza u segment malih kombija. Sistemom se može udobno upravljati pomoću samostojećeg centralnog ekrana sa funkcijom dodira, putem tastera za upravljanje na volanu, i, opciono, “Hey, Mercedes” glasovim asistentom. Njegova sposobnost učenja zahvaljujući veštačkoj inteligenciji je jedinstvena. Na primer, MBUX, uz pomoć funkcije predviđanja može da predvidi šta bi vozač želeo da uradi dalje. Na primer, ako neko redovno zove određenu osobu petkom na putu ka kući, sistem će predložiti njegov broj telefona na displeju ovog dana u nedelji. Druge karakteristike MBUX sistema u kombinaciji sa Mercedes me connect uključuju informacije o saobraćaju uživo i bežično ažuriranje.

Mercedes EQT concept

Na medija displeju visoke rezolucije, pločica EQ u glavnom meniju služi kao centralna tačka pristupa određenim ekranima i postavkama. One uključuju punjenje, vreme odlaska, protok energije i potrošnju. Media displej može da se koristi i za upravljanje navigacijom i režimima vožnje. U kombinaciji sa Mercedes me connect funkcijom, nude se navigacione usluge i funkcije specifične za električna vozila, kao što su stanice za punjenje, električni domet i optimizovano planiranje rute uzimajući u obzir nivo napunjenosti, vreme i situaciju u saobraćaju.

Maksimalna varijabilnost i funkcionalnost sa stilom

Koncept EQT (dužina/širina/visina: 4,945/1,863/1,826 milimetara) ima klizna vrata sa obe strane sa posebno velikim otvorom, tako da se do pojedinačnih sedišta u punoj veličini u trećem redu može doći bez poteškoća. Tri dečija sedišta mogu se postaviti jedno do drugog u drugom redu. Panoramski krov sa zvezdanim pejzažem u njemu preplavljuje unutrašnjost svetlošću. Elegantni dizajn vozila koji se sužava od prednjeg ka zadnjem delu čini vozilo dužim. Strmo nagnuta zadnja strana sa udobnim, vertikalnim, zadnjim vratima i prozorom pruža posebno prostran prtljažni prostor. Ukoliko je potrebno još više prostora, treći red sedišta može se preklopiti ili potpuno ukloniti, ostavljajući dovoljno mesta za kolica, transportnu kutiju za pse i ostalu opremu za razonodu.

Konceptno vozilo ilustruje ovu prostranost i visok nivo prilagodljivosti za porodice i ljubitelje aktivnog odmora sa mnoštvom prtljaga ili sportske opreme sa prilično iznenađujućom karakteristikom – zadnjom dugom električnom platformom integrisanom u prtljažni prostor. Čuva se u dvospratnom odjeljku ispod poklopca od pleksiglasa uređenog u aluminijumskom okviru i u ravni sa podom prtljažnika. Zadnja električna platforma je takođe izrađena od aluminijuma i poseduje zvezdasti uzorak, koji mu daje posebno moderan izgled.

"Koncept EQT pruža pogled na to kako se prostor i maksimalna prilagodljivost mogu kombinovati sa komforom i stilom u segmentu malih venova. Naša buduća T-Klasa je istinski multi-talenat, sa njom ćemo privući nove grupe kupaca," kaže Marcus Breitschwerdt.

Tržišno predstavljanje u narednoj godini

Nova T-Klasa, koja će imati debi na tržištu u 2022. godini, dopunjuje portfolio u segmentu malih kombija zajedno sa komercijalno-pozicioniranim Citanom koji će proslaviti premijeru ove godine, kao i njegova potpuno električna varijanta. Potpuno električna verzija za privatne kupce će uslediti kasnije.

Izvor: PR Mercedes-Benz / Klix.ba

Foto: Mercedes-Benz

U nastavku i nekoliko video priloga:čitanja : 890Komentari