home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes EQG Concept

Već neko vreme je poznato da Mercedes-Benz radi na potpuno električnoj verziji G klase, modelu koji je izvršni direktor Ola Kallenius opisao kao neizbežan.

Električni EQG je danas i zvanično promovisan u formi koncepta, kao najava budućeg serijskog modela, a videće ga i posetioci predstojećeg sajma automobila u Minhenu.

Mercedes EQG Concept

EQG Concept se ističe dvobojnim eksterijerom, LED svetlima na krovu, osvetljenim bočnim zaštitinim trakama, posebim alu točkovima od 22 inča, novom maskom i drugačije oblikovanim branicima.

Mercedes EQG Concept

Glasine o ovakvoj G klasi su inače počele u oktobru 2020. godine kada je Mercedes potvrdio svoje planove da G klasu naprave sopstvenim brendom. EQG će dakle na sajam u Minhenu stići u obliku koncepta, ali bi trebalo da bude blizu serijske verzije.

Mercedes EQG Concept

Procureli dokumenti iz aprila ove godine su već otkrili da će električna G klasa dobiti ime EQG, što odgovara ostalim potpuno električnim članovima EQ-a. Isti dokumenti su nagovestili da će automobil navodno biti dostupan u dve verzije - EQG 560 i EQG 580.

Mercedes EQG Concept

EQG će imati standardni pogon na sva četiri točka, dok ostali detalji još nisu saopšteni budući da do premijere serijske verzije ima još dosta vremena.

EQG će u svakom slučaju zadržati sličnost sa G klasom. Kockasto telo, klasične off-road proporcije, veliki klirens i minimalni prepusti će biti preneti, dok će aerodinamičniji prednji kraj sa pokrivenom maskom biti u prvom planu u promenama dizajna, uz doterana svetla i novi dizajn točkova.

Za unutrašnjost su po najavama predviđeni digitalni ekrani i najnoviji Mercedes MBUX infotainment sistem, kao i najkvalitetniji materijali i bogata oprema.

Iako će EQG Concept moći da se vidi u Minhenu između 7. i 12. septembra 2021., serijska verzija će uslediti kasnije, možda 2023. ili tek 2024. godine.

Ivan Mitić - Autoblog.rsčitanja : 427Komentari