home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford Transit FCEV

Ford se udružio sa stručnjakom za ispitivanje pogonskih sklopova AVL da bi napravio potpuno funkcionalni Transit FCEV prototip, koji će koristiti za istraživanje prikladnosti vodonikovih pogonskih agregata u sektoru komercijalnih vozila.

Delimično finansiran od strane Naprednog pogonskog centra koji podržava vlada, projekat ima za cilj da poboljša znanje, inženjering i integraciju tehnologije.

Pogonski sistem koristi modulirani pristup sistemu gorivih ćelija i zamenjuje bateriju Transit BEV-a (na kojoj se temelji) manjom jedinicom. Instaliran je sistem gorivih ćelija s izmenjivačem protona (PEM), a proizvodni BEV-ovi elektromotori ostaju.

Ford je Autocaru dao i obrazloženje o projektu: “U poređenju s konvencionalnim BEV proizvodom, istraživačko vozilo Transit FCEV nudi poboljšane mogućnosti za povećanje produktivnosti korisnika, uključujući vreme punjenja slično konvencionalnim pogonskim sklopovima, dok i dalje isporučuje nultu emisiju.

“Ovaj projekat je korak do dubljeg uvida u komercijalnu održivost sistema gorivih ćelija za moguću širu primenu, a takođe i za sticanje daljnjeg razumevanja izazova u korišćenju kupaca za put do tržišta.”

AVL je ponovio Fordove prioritete, rekavši: „Za partnere i opšti lanac snabdevanja u Velikoj Britaniji, projekat će povećati znanje i tehničke sposobnosti u područjima inženjeringa i integracije vozila na gorive ćelije.

“Alati i tehničko znanje stečeno tokom projekta će se koristiti za sledeće faze istraživanja gorivih ćelija i za informisanje partnera o komercijalnoj održivosti potencijalnih proizvoda i usluga.”

Ostala ključna područja koja će projekat istražiti uključuje analizu prednosti FCEV sistema, uključujući raspon, brzo punjenje i nosivost, u poređenju s BEV-om za korišćenje velikog korisnog tereta u sektoru lakih privrednih vozila.

Izvor: Vijesti.ch / Autocar.co.uk

Foto: Fordčitanja : 637Komentari