home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche Cayenne Convertible Concept

Porsche je rano razmatrao alternativne oblike karoserije za klasični SUV sa petoro vrata za Cayenne. Ubrzo nakon lansiranja modela prve generacije u decembru 2002. godine, u razmatranje su došle tri dodatne varijante: kupe, verzija rastegnuta za 20 cm i sa dodatnim redom sedišta, kao i kabriolet.

Iznenađujuće, ono što je možda izgledalo kao najmanje konvencionalna opcija, kabriolet baziran na Cayennu, dugačak približno 4,8 metara, nije odmah odbačen, već je u stvari i napravljen. Danas se još uvek nalazi jedan primerak Cayenna sa otvorenim krovom koji se čuva u Porsche muzeju. Međutim, to nije prototip koji se kreće na putu, već ono što je poznato kao Package Function Model ili skraćeno PFM.

Porsche Cayenne Convertible Concept

Dizajneri su uklonili krov, ali su izostavili mere za učvršćivanje karoserije neophodne za kabriolet. Nesposobno da obezbedi sigurnu i stabilnu vožnju, vozilo se transportuje do odredišta kada je to potrebno. Test vožnje nikada nisu bile planirane, jer je kabriolet PFM napravljen samo da proceni četiri kriterijuma.

Porsche Cayenne Convertible Concept

Da li je sedenje udobno u celom vozilu kada se krov sužava na način koji više podseća na kupe prema zadnjem delu i kada su vetrobransko staklo i A-stubovi skraćeni? Koliko je praktičan Cayenne kao model sa dvoja vrata sa vratima koja su 20 cm duža? Da li je moguće postaviti elegantan, visokokvalitetan mekani krov koji se takođe može brzo sklopiti? I kako treba dizajnirati zadnji kraj? Još uvek je bilo neslaganja oko konačnog izdanja 2002. godine, a dva različita zadnja dela su dizajnirana za PFM. Levo zadnje svetlo je bilo nisko postavljeno na zadnjem delu automobila, dok je desno bilo primetno više.

Porsche Cayenne Convertible Concept

Da je automobil stigao u proizvodnju, na kraju bi, naravno, bio izabran samo jedan dizajn zadnjeg dela, a tehnički problemi bi nesumnjivo bili rešeni. Predviđen je sada već poznati mehanizam mekog krova. Krov bi se kretao preko fiksne šipke za prevrtanje i pozadi bi ga „progutao“ poklopac prtljažnika, koji se otvarao u suprotnom smeru, preklapajući se u z-obrazac. Funkcionisao je na veoma sličan način kod Porschea 911 Targa od modela 991 generacije.

Međutim, mehanizam nikada nije prošao fazu kompjuterske simulacije za Cayenne kabriolet i nikada nije u potpunosti konstruisan. Danas se gornji deo od tkanine nalazi u prtljažniku i po potrebi mora da se montira ručno.

Porsche Cayenne Convertible Concept

Dok je ideja kupea iz 2002. kasnije ponovo preuzeta i implementirana 2019. u uspešan serijski model, Porsche nije dalje nastavio sa idejom kabrioleta. Prognoze u pogledu profitabilnosti nisu bile naročito obećavajuće i ostale su sumnje da li će automobil izgledati privlačno za jedan Porsche.

„SUV kao kabriolet je izazov i estetski i formalno“, kaže Michael Mauer, koji još nije bio na funkciji 2002. godine, gledajući koncept danas. "SUV uvek ima veliku i tešku karoseriju. Kombinujete ovo sa malom gornjom polovinom, a zatim odsečete krov - dobijate veoma čudne oblike koji se pojavljuju iz toga."

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rs

Video: 4Legend AudiPassiončitanja : 331Komentari