home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : www.tanjug.co.yu

Agencija za privatizaciju objavila je danas javni poziv kupcima za uvid u tendersku dokumentaciju "Zastave automobila" iz Kragujevca. Agencija je pozvala sve zainteresovane ponuđače da uvidom prikupe neophodne informacije o preduzeću u početnoj fazi procesa privatizacije, a zahtevi u vezi sa tim će moći da se podnose najkasnije do 20. marta.

Kako je navedeno u pozivu objavljenom u "Politici", poseta takozvane "sobe sa podacima" biće zainteresovanim kupcima omogućena od 14. januara, pa sve do 31. marta, i to u prostorijama samog preduzeća u Kragujevcu.
Da bi kupac mogao da ima uvid u podatke potrebno je da ispuni uslov da se bavi proizvodnjom automobila u sklopljenom ili rasklopljenom stanju u periodu od najmanje tri poslovne godine u kontinuitetu i da je ostvario poslovni prihod od najmanje 500 miliona evra u 2006.
U slučaju da je reč o finansijskom investitoru (preduzeće čija je osnovna delatnost investiranje novca, poput investicionih banaka, penzionih i osiguravajućih društva), uslov je da je raspolagao sa ukupnom poslovnom aktivom od najmanje dva milijarde evra u 2006. godini.
Agencija je angažovala "Citadel fajnenšel avizori" kao privatizacionog savetnika u procesu prodaji "Zastave".
Procedurom je predviđeno da ponuđači privatizacionom savetniku dostavljaju zahteve za uvid u dokumentaciju i, kada on utvrdi da su ispunjeni svi uslovi, poštom ponuđaču šalje na potpis Ugovor o čuvanju poverljivih podataka.
Nakon toga će kupcu biti omogućeno da dobije detaljne podatke koji se, između ostalog, odnose na procenu kapitala "Zastave" i ostale važne informacije.
Učešće u poseti "sobama za podatke" neće ni u kom pogledu biti obavezujuće za potencijalne ponuđače, navela je Agencija.
Kako je ranije najavio ministar Mlađan Dinkić, ovim postupkom steći će se uvid u namere kupaca u pogledu kupovine "Zastave", ali će se u njenu "pravu" prodaju ući tek na proleće, odnosno u maju, za kada je predviđen rok za dostavljanje obavezujućih ponuda kupaca.
Prodajom fabrike "Zastava automobili" očekuje se da opstane i automobilska industrija Srbije, koja čini 70 odsto metalskog kompleksa zemlje.
Potencijalni kupac te fabrike dobiće proizvodne pogone sa savremenom opremom, kapaciteta 60.000 putničkih automobila godišnje u Lakirnici, 200.000 u drugim pogonima i robotizovane linije u koje je uloženo 15 miliona evra.
Očekuje se da će prvi tender biti uspešan jer fabrika ima sklopljena dva važna ugovora kojima je obnovljena saradnja sa "Fijatom" i uspostavljena saradnja sa američkim automobilskim gigantom "Dženeral motorsom".

Objavljen i poziv za Zastavina specijalna vozila

Izvor : www.b92.net

Agencija za privatizaciju ponudiće 22. februara na licitaciji 99,2 odsto kapitala preduzeća „Zastava specijalna vozila“ iz Sombora, po početnoj ceni od 631,8 miliona dinara.
Na prodaju se nudi 89,2 odsto društvenog kapitala i 9,7 odsto kapitala Fonda za razvoj, a investitor će biti obavezan da u roku od godinu dana od zaključenja ugovora o prodaji u preduzeće uloži 40 miliona dinara.
Rok za podnošenje prijava za učešće na licitaciji je 13. februar, a depozit za učešće iznosi 63 miliona dinara.
Na licitaciji mogu učestvovati preduzeća koja se najmanje poslednje tri godine bave proizvodnjom ili prometom drumskih vozila i u tom periodu ostvarila prihod od najmanje 10 miliona evra ostva. Pravo učešća imaju i konzorcijumi, ukoliko nosilac konzorcijuma ispunjava navedene uslove.



čitanja : 1295



Komentari