home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

U Srbiji danas počinje primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, koji će značiti smanjenje brojnih carinskih stopa na uvoz robe iz Unije, a carina na nove i polovne automobile biće smanjena sa 20 na 10 odsto.

U Upravi carina su naveli da se, sa stupanjem na snagu izmena Zakona o carinskoj tarifi, carine na uvoz motornih vozila iz EU smanjuju sa 20 na 10 odsto, kao i da će Carina od danas primenjivati te odredbe, bez donešenja nekog posebnog pravilnika.

Stupanjem na snagu izmena Zakona o carinskoj tarifi, konačne cene novih automobila iz EU biće niže od pet do osam odsto, a cenovnici domaćih auto-kuća, ako bude razjašnjena praktična primena, trebalo bi budu objavljeni početkom februara.

U poslovnom udruženju uvoznika vozila tvrde da ima dosta nedoumica u vezi sa carinama, suzdržavaju se od komentara i navode da će tek nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva finansija znati preciznije detalje, pa i odgovor na pitanje da li građani već od danas mogu da očekuju kupovinu jeftinijih automobila.

U Upravi carina objašnjavaju da će cene biti snižene na sve automobile proizvedene u EU, bez obzira da li se radi o japanskoj ili kompaniji iz neke druge zemlje, koja ima fabriku u Uniji.

Uslov da carina na automobile bude snižena je i da vrednost ukupnog iskorišćenog repromaterijala poreklom iz uvoza ne sme da pređe 40 odsto, preciziraju u toj državnoj instituciji.

Direktor marketinga kompanije "Verano Motors" Jovo Srećo rekao je Tanjugu da bi nakon uvođenja ove mere konačna cena vozila trebalo da bude umanjena za oko šest procenata, i da će uvoznici cene vozila korigovati po objavljivanju odluke vlade u "Službenom glasniku".

"Nakon najave vlade o smanjenju carinskih stopa, mnogi su odložili kupovinu automobila. Verujem da će smanjene carinske stope dovesti do rasta prodaje automobila, čime će se stanje na tržištu automobila u Srbiji stabilizovati", rekao je Srećo.

On je dodao da su u "Veranu", koji na našem tržištu distriubira automobile marke "pežo", već u toku akcije prodaje po cenama već umanjenim za najavljeno smanjenje carina.

Tako se u toku ove kampanje, "pežo" 206 može kupiti po ceni već od 10.990 evra, "pežo" 308 za 17.990 evra, a "pežo" 407 za 19.900 evra, a za kupovinu vozila sa lagera obezbeđene su i dodatne povoljnosti.

Inače, prema Zakonu o potvrđivanju Prelaznog sporazuma automobili su svrstani u grupu veoma osetljivih proizvoda, što znači da bi već od 1. januara 2010. carina trebalo da padne na 7,5 odsto, početkom 2011. na pet odsto, da bi 1. januara 2012. carina na uvoz automobila iznosila 2,5 odsto, a prvog dana 2013. trebalo bi da bude potpuno ukinuta.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Peugeotčitanja : 2613Komentari

Fantasticno!!!

Znaci ne zna se ko je ludji!!! Verano, koji je sigurno zzesce lobirao za ovo obaranje carina, pa i dalje drzi paprene cene, ili drzava koja ih je oborila, pa ce na konto rupetine u bidzetu izazvane smanjenjem carina podici cenu goriva, podici visinu PDV-a, podici cenu registraciej i osiguranja itd, itd... dilerima kola je do jaja, a narodu koji sve to bude morao da podnese ce biti preko gushe!! kakav raspad od drzave!!

Inace, kakva je to smejurija - 308-ca za 18 HILJADA EVRA!!! Alooo vbre lopovi!!! Dokle bre!!?

Autor Nedjo 30 Jan 2009, 22:51

a koliki je moj deo

Autor zoran 27 Feb 2009, 22:14