home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Cene polovnjaka

Epidemija korona virusa i uvođenje vanrednog stanja nisu značajno uticali na cene polovnih automobila na srpskom tržištu, odnosno na prodavce da ih koriguju, pokazala je analiza sajta Polovniautomobili.com.

Analiza je obuvatila 117.000 jedinstvenih oglasa fizičkih lica i trgovaca, koliko ih je ukupno bilo na sajtu Polovni automobili u periodu od 16. marta, kad je uvedeno vanredno stanje, pa do 16. aprila.

Analiza je pokazala da je u periodu od mesec dana pre i nakon početka vanrednog stanja gotovo identičan procenat onih koji su odlučili da posle oglašene prodaje dodatno spuste ili podignu prvobitnu cenu automobila.

U periodu od 16. marta, pa do 16. aprila, na sajtu Polovni automobili bilo je oko 117.000 jedinstvenih oglasa, a cena je u proseku za 7% spuštena kod njih 15.923, odnosno kod 14% od ukupnog broja oglašenih vozila.

U istom periodu kod 4.962 oglasa (4%) cena je povećana u proseku za 10 odsto.

Kada se to uporedi sa periodom pre uvođenja vanrednog stanja, od 14. februara do 15. marta, tada je kod 15 odsto oglasa cena naknadno spuštena i to u proseku za 6%, dok je kod 4 odsto oglasa iz tog perioda cena uvećana i to u proseku za 9%.

Ovi podaci pokazuju da novonastala situacija nije značajno uticala na prodavce da koriguju, odnosno da spuste ili povećaju cene svojih polovnih automobila.

Kakva su očekivanja kupaca

Sajt Polovniautomobili.com sproveo je u prvoj polovni aprila među svojim registrovanim korisnicima anketu o uticaju epidemije koronavirusa na tržište automobila.

Kada je reč o cenama, velika većina anketiranih smatra da cene automobila neće pasti ili će taj pad biti privremen, odnosno da će se cene vratiti na prethodni nivo nakon ukidanja vanrednog stanja.

Takođe, samo 13,7% anketiranih navelo je da je definitivno odustalo od kupovine, dok je čak dve trećine reklo da je kupovinu odložilo i to:

• 44% da je kupovinu odložilo dok sve ovo ne prođe

• 22,1% da je kupovinu odložilo, ali da će ako se pojavi dobra prilika ipak kupiti automobil

Da nisu odustali od kupovine automobila reklo je 19% anektiranih.

Izvor: Polovniautomobili.com / B92.netčitanja : 318Komentari