home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Srbija prodaja

Prodaja automobila u svetu u prvom kvartalu pala je 50 odsto, kažu statistike. Toliko je manje prodato u Evropskoj uniji, Americi, Japanu, jedino je u Kini taj pad 30 odsto. Procenjuje se da će ove godine od planiranih preko 90 miliona vozila zbog koronavirusa, biti proizvedeno jedva 70 miliona. A kakva je situcija u Srbiji?

Kako piše RTS, dva faktora će uticati na prodaju – prvi je neodržavanje "BG kar šoua", gde su svi čekali jeftinija vozila i nove modele, a drugi je pojava virusa i veoma slabo interesovanje kupaca za nova vozila.

Pad prodaje u Srbiji je oko 50 odsto, ali se luksuzna vozila i dalje naručuju.

"Imamo na stotine otkaza, ljudi vraćaju ugovore, kapare, odlažu kupovinu, neki odlažu plaćanje... U suštini, pad je isuviše veliki. Dobili smo informaciju da je pad prodaje goriva 50 odsto, samim tim je toliki pad prodaje novih vozila", objašnjava Miloš Petrović, predsednik Udruženja uvoznika vozila.

Mnogi, poput domaće fabrike automobila u Kragujevcu, daju specijalne popuste, kredite za malu privredu, gde se automobili kupuju bez PDV-a.

"Kako bi projektovali čitavu godinu, koristili smo projekciju onoga što se dešavalo u Kini u proteklom periodu, kada je tamo bilo glavno žarište. Naša predviđanja su da će tržište u ovoj godini biti 30–32 odsto niže nego protekle godine", rekao je Igor Ševo, šef prodaje "Fijat Krajsler automobila".

Država je subvencionisala kupovinu električnih automobila sa 4.500 evra, a hibrida sa 3.500. To u "Tojoti" smatraju šansom za povećanje prodaje.

"U Srbiji se mesečno registruje između 2.500 i 3.000 vozila. Naravno, u aprilu će biti znatno manji broj, ne očekujemo veći od 500. U maju i junu će početi oporavak, tako da će u septembru naše tržište biti na nivou od prošle godine", smatra Robert Lukić, direktor "Tojota Srbija".

U "Auto-Čačku", uvozniku "Škode" i najvećem prodavcu, kažu da su najviše kupaca izgubili zato što sajma nije bilo. Oni su pripremili specijalne ponude, veliki lager za stare modele koji zamenjuju nove.

Treba iskoristiti takve pogodnosti, kažu analitičari, i možda sada zameniti vozilo. Kasnije će biti mnogo problema sa novim modelima, čija će isporuka kasniti i do nekoliko meseci.

Izvor i video prilog na sajtu Rts.rs

Foto: Screenshotčitanja : 841Komentari