home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Sajam polovnih vozila

Iako najnovije statistike pokazuju da je od početka 2022. godine prodaja polovnih automobila u padu za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine, interesovanje za četvorotočkaše se ne smanjuje. Ako neko možda i nije još odlučio da promeni automobil, uvek su tu volja i strpljenje da se razgleda ponuda.

A u Beogradu su u roku od samo mesec dana planirane dve velike manifestacije: tradicionalni sajam automobila na Beogradskom sajmu od 12. do 15. maja, koji će ove godine biti više posvećen tehnološkim rešenjima i električnim vozilima, a zatim drugi po redu Sajam korišćenih vozila u beogradskoj Štark areni od 2. do 5. juna.

„Manifestacija posvećena polovnim automobilima će, za razliku od zimske izložbe, biti organizovana i ispred Arene. Još jedna razlika je to što će biti izloženi automobili proizvedeni od 2014. godine, pa će samim tim i cene biti povoljnije u odnosu na premijerno okupljanje“, kaže u razgovoru za Biznis.rs osnivač Sajma korišćenih automobila Filip Mrlješ.

Biće ovo dobra prilika za kupovinu pouzdanog automobila, posebno u trenutku kada se na nove čeka po nekoliko meseci, a organizatori najavljuju konkurentne cene.

„Moći će da se kupi auto star nekoliko godina za svega nekoliko hiljada evra. Cene se kreću od 4.000 evra, sa garantovanim kilometražama i servisnim knjižicama. Naravno, biće i onih automobila od 304.000 evra, kao što je bilo i na prvom sajmu“, najavljuje Mrlješ.

Tržišta novih i polovnih automobila sve bliža

Do sada se mislilo da su apsolutno različiti klijenti koji se interesuju za nova vozila i oni koji bi da kupe polovni automobil. Tržište se približilo u vreme krize i danas, kada se na nov auto čeka i po godinu dana, kupci često odlučuju da kupe mlađeg polovnjaka.

„Cene su zbog manje ponude dodatno skočile i sada su u odnosu na one iz 2020. godine veće za više od 30 odsto. Tako pet godina stara „škoda superb“ sa luksuznom opremom i automatskim menjačem košta 21.000 evra, a bila je 16.500 evra“, ističe Filip Mrlješ.

On očekuje da će cene i dalje rasti i savetuje potencijalne kupce da ne čekaju sa kupovinom.

„Pre godinu dana su bile smešne izjave da treba kupiti automobil jer će cene i dalje rasti, a sada se vidi da je onaj ko je pre dve godine kupio auto mogao da ga vozi i da sada još zaradi na prodaji. Cene i dalje skaču. Ne znam koliki uticaj ima inflacija, jer sve poskupljuje, a koliko samo tržište automobila, ali u dogledno vreme sigurno neće padati“, napominje naš sagovornik.

On zaključuje da se do dobrog automobila teško dolazi čak i kada ste profesionalni kupac, jer je u nabavci sve manje mladih vozila, pošto se ugovori za lizing produžuju u nedostatku novih četvorotočkaša.

Inače, i na drugom Sajmu korišćenih vozila kupcima u Štark areni biće omogućeno da pod povoljnim uslovima putem kredita kupe vozilo za koje se odluče.

Izvor: Biznis.rs

Foto: Arhiva / British Motorsčitanja : 1273Komentari