home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Stranice američke automobilske industije nisu toliko gusto ispisane kao što je slučaj sa onima iz Evrope, ali i preko bare se mogu pohvaliti činjenicom da su pravili automobile pre više od jednog veka.

Među najstarijim proizvođačima automobila u Sjedinjenim Američkim Državama spadaju "Duesenberg", "Studebaker", "Plymouth" i "Pontiac". Iako njih sada nema za njima se ne žali kao za kompanijom "Mercer" koja je postaojala veoma kratko od 1909. do 1925. ali je uspela da konstruiše jedan od prvih i najuspešnijih trkačkih automobila - legendarni "Mercer 35R Raceabout".

Ovaj automobil je bio jedno od najbržih vozila sa početka 20. veka. U pitanju je prilično "ogoljeni" dvosed koji ima motor zapremine 4.8 litara i proizvodi snagu od 55 konja. Maksimalna brzina mu je iznosila 150 kilometara na sat.

Primerak iz 1911. je jedan od najpoznatijih i najbolje očuvanih postojećih modela ovog automobila. Ovaj auto je nekih 60-ak godina bio deo postave jednog muzeja, a sada se našao na aukciji na kojoj se očekuje da dostigne cenu između 2.5 i 3.5 miliona dolara.

Preuzeto sa: Autoportal.rsčitanja : 1177Komentari

ni duesenberg, a posebno plymouth uopste nisu toliko stare kompanije. duesenberg je nastao 1913 godine, a plymouth tek 1928.

Autor mile antena 15 Jun 2014, 14:58