home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ako je Škoda bila, i ostala, neka vrsta narodnog, pristupačnog automobila, poput Volkswagena u Nemačkoj, onda bi Tatra 613 mogla da ponese titulu čehoslovačkog Mercedesa.

Čehoslovačka je i pre Drugog svetskog rata bila čuvena po svojoj auto-industriji, a Tatra spada među najstarije proizvođače automobila na svetu.

Danas je ova kompanija poznata po izradi kamiona i vozila za vojnu namenu, ali do pre nekoliko decenija Tatra je proizvodila velike luksuzne limuzine, poput modela 613.

Ovaj automobil počeo je da se izrađuje 1974. godine, i važio je za jednog od tehnički najnaprednijih automobila iz tadašnje, komunističke Istočne Evrope.

Tatra 613 proizvodila se u mestu Koprivice, u današnjoj Češkoj, a poslednji primerci sa fabričkih traka sišli su 1996. godine.

Kada je predstavljena sredinom 70-tih, za pogon je koristila atmosferski 3.5 litarski V8 benzinac sa vazdušnjih hlađenjem, koji se nalazio u zadnjem delu vozila. Motor je isporučivao 167 ks (123 kW), a snaga se na zadnje točkove prenosila putem četvorobrzinskog manuelnog menjača. Za bezbedno zaustavljanje starao se kočni sistem sa ventilirajućim diskovima na sva 4 točka.

Tatra 613 imala je zanimljiv dizajn, za koji je zaslužna italijanska kuća Vignale (koja je kasnije prešla u ruke Forda, a naziv Vignale ponovo je postao aktuelan 2013. kada je američki proizvođač predstavio lukuznu seriju svojih modela pod ovim imenom).

Italijani su rad na dizajnu Tatre 613 započeli još 1968, a posao je završen godinu dana kasnije. Ipak, bilo je potrebno da prođe još nekoliko godina dok se automobil nije našao u prodaji.

S obzirom da je Čehoslovačka bila u sastavu Istočnog bloka, Tatra 613 uglavnom se koristila kao luksuzno službeno vozilo državnih i partijskih zvaničnika i direktora u toj zemlji, ali i u drugim komunističkim državama, pa je tako dospela čak do Severne Koreje.

Automobil je tokom više od dve decenije dugog života pretrpeo osveženja i unapređenja, kako na stilskom , tako i na tehnološkom planu, a u kasnijem periodu izvozio se čak i u zemlje Zapadne Evrope.

Ipak, 613 nije imao većeg uspeha van Istočnog bloka, uprkos tome što je Tatra ugradila petobrzinski menjač, elektronski sistem ubrizgavanja goriva, kao i snažniji motor sa preko 200 konjskih snaga.

Razlog je pre svega ležao u previsokoj ceni (u Britaniji se Tatra 613 prodavala za 30-ak hiljada funti), ali i u činjenici da automobil dolazi s one strane "gvozdene zavese".

Zanimljiva priča o Tatri i modelu 613 zabeležena je 1993. i u jednoj epizodi BBC serijala Top Gear.

Pogledajte video:

Izvor: B92.net

Foto: Tatračitanja : 2075Komentari

Gde iskopaste Tatru. :)
Inače, baš u novom SAT-u je pominju kao primer, gde spada u istu kategoriju "luksuza" kao SLR koji je 85 puta skuplji po AMSS katalogu. :)
E svaka im čast gde izvukoše primer, ni meni nešto tako drastično ne bi palo na pamet. :)
Tatra 613 vredi 740.761 din prema AMSS katalogu a SLR 63.481.708 din.
Isto je to, prema našim "stručnjacima". :)))

Autor P1 11 Okt 2016, 02:04

Tatra 613 je bila V8 auto, sa samoventilirajuce diskove na sva 4 tocka, imao je opciono klima uredjaj, kozu, drvene aplikacije, preciznu izradu, dobru antikorozivnu zastitu, gomilu naprednih tehnickih resenja,motor od magnezijuma, razvijao je tada 230 kmh, ponasao se vrlo udobno, sportski, dobro je kocio i jedan od prvih automobila sa programiranim zonama guzvanja.Dobro opremljena izvozna varijanta je kostala kao mercedes S klase.Za pocetak 70ih sjajan auto, mada vec 80ih precazidjen.

Autor Ceh 11 Okt 2016, 12:35

prethodne aerodinamicne tatre su mi se mnogo vise dopadale. posebno predratni modeli - nacisti su ih obozavali.

Autor mile antena 11 Okt 2016, 15:05

Unutrasnjost je preslikana kasnije i kod nekih modela Skode naravno desetak godina posle Tatre...

Autor bk 11 Okt 2016, 19:07

Nikad ju na cesti nisam vidio , ali mi je ko dijete , prije rata , privlačila pažnju jedna bijela , tad već u fazi nekretnine , parkirana u jednom dvorištu na putu do mojih đeda i babe.
Odmah na početku ratnih dešavanja , Tatri se gubi svaki trag

Autor Đorđe 11 Okt 2016, 19:32

Zadnji model Tatre je t700. Video sam je 1997 u Pragu. Mnogo je lep i taj model.

Autor Joca 11 Okt 2016, 21:54