home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

3. novembar 1966. – 3. novembar 2016: legendarni Fiat kabriolet napunio je 50 godina. Prošao je kroz sudbonosne decenije prethodnog veka i stigao do današnjeg dana uz dodir elegancije i sportskog duha. Te davne 1966. aktuelno je bilo sanjarenje o Kaliforniji (California Dreamin), pa nije slučajno što je nova evolutivna faza u istorij brenda predstavljena u Los Anđelesu 2015. godine. Danas njegov stil otelotvoruje vanvremensku lepotu njegovog prethodnika.

Istorijat

"Salon automobila u Torinu u znaku optimizma" - to je bio pozitivan slogan 48-og izdanja događaja koji je održan u halama zdanja Torino Esposizioni, 1966. godine. Salon automobila je dočekao posetioce veličanstvenim prikazom svetlosti i boja. Sjajne karoserije vozila reflektovale su jarka neonska svetla, pojačavajući efekat: bile su to 60-te a Italija je bila preplavljena talasima entuzijazma. Monetarna kriza iz 1964. i 1965. godine se završavala, a automobilska industrija je 1966. godine zabeležila rast od 8%. Od početka te decenije uloženo je preko 650 milijardi lira u obnavljanje i razvoj  fabrika kako bi se odgovorilo na potražnju koja je beležila rast iz godine u godinu. Pored stvaranja novih radnih mesta, automobili su predstavljali glavni pokazatelj standarda države i stepena njenog razvoja. Dok je želja za posedovanjem automobila bivala sve izraženija, konzervativni mentalitet koji je na automobile gledao kao na  nepotreban luksuz je i dalje bio snažan. Ovaj drugi koncept se pokazao kao pogrešan: danas možemo  sa punim pravom da ustvrdimo da su automobili doprineli uspostavljanju istinskog nacionalnog jedinstva, skraćivanjem rastojanja, promovisanjem putovanja i podsticanjem međusobnog razumevanja. Možda se na njih gledalo kao na dodatnu opremu, međutim kao prevozno sredstvo, automobili su gotovo uvek bili i sredstvo za rad, pozivnica i odskočna daska za ambicije.

Štand kompanije Fiat izdvajao se samom svojom veličinom u sajamskoj hali, među štandovima 515 izlagača iz 13 različitih država: veoma sadržajna linija vozila prikazana na Salonu automobila u Torinu 1966. godine zadovoljavala je najrazličitije ukuse i potrebe i bila upotpunjena sa tri potpuno nova modela. Posetioci su imali priliku da se dive modelu Fiat Dino, čija proizvodnja je pokretana u to vreme i modelima kojima je kompletirana linija 124. Model 124 je bio inovativan automobil originalnog stila, novog koncepta upotrebe prostora, sofisiticirane konstrukcije i vrhunske bezbednosti. Fiat 124 predstavljao je rezultat posvećenosti brenda Fiat stvaranju brzog automobila, pristupačne cene, koji je bio u stanju da udobno preveze pet osoba sa njihovim prtljagom.

Na Salonu automobila je predstavljena i karavan verzija – Fiat 124 Familiare – ali će taj 3. novembar ostati zapamćen, pre svega, po modelu Fiat 124 Sport Spider. Ovaj model predstavljao je vrhunac evolucije u uzbudljivom, ali pristupačnom segmentu vozila u kojem je Fiat imao vodeću ulogu od završetka 2. svetskog rata, sa modelima kakvi su 1100 Spider, 1954. godine, 1200 i dvo-osovinski 1500 Bialbero, 1958. godine, 1500 S i 1600 S, 1961. godine. Model 124 Sport Spider bio je namenjen vozačima koji su očekivali briljantne performanse po pristupačnoj ceni: bio je to široko prihvaćen automobil sportskog duha. Štampa, koja ga je nazivala „savremenim događajem“, nije na njega nije gledala kao na običan automobil. To je bio savremen proizvod pošto je potrebu za prevozom zadovoljavao na uzbudljiv način, po razumnoj ceni, sa ubedljivim i ličnim stilom, odličnim performansama i inovativnim tehničkim rešenjima, posebno kada je reč o mehanici. Model 124 Sport Spider predstavljao je evoluciju limuzine 124 ali je istovremeno bio i istinski sportski automobil koji su ubrzo svi zavoleli. Fiat je dizajn automobila poverio dugogodišnjem partneru, kompaniji Pininfarina, svetski poznatom imenu automobilskog dizajna. 

Model 124 Sport Spider iz 1966. godine: rođena je legenda svetskog automobilizma

Ovaj model je u najvećoj meri preuzeo mehaniku limuzine Fiat 124, ali je od početka dizajniran sa nekim suštinski sportskim funkcijama. Samo ime Pininfarina bilo je garancija elegantnog dizajna i enterijera, a model 124 Sport Spider se u celini izdvajao sveukupnim visokim kvalitetom završne obrade, dodatne opreme i bojama. Dužina automobila je bila 3,97 metara, dok je stil eksterijera bio moderan, sveden i skladnih proporcija. Aerodinamičnost ovog vozila poboljšana je pomoću zadnjih i prednjih blago oborenih bočnih stranica.  Prednji deo je bio ravan i kompaktan, izgleda lakog vozila, i obeležen udubljenjem u kome su bila smeštena dva blago uvučena fara. Usisna grana bila je izvedena u originalnom, šestougaonom obliku, dok su branici bili svedeni, obavijajući i bez prepuštenih delova. Zadnji deo su karakterisala dva blago izdignuta rebra koja su formirala konkavnu liniju u spoju sa profilnom linijom prtljažnika. Ukratko, automobil je izražavao najatraktivniji stil i proporcije svoga vremena: kao čarobnjak među čarobnjacima, stajao je na štandu kompaniju Fiat u novembru 1966. godine, pored dve misice i glumice Marize Solinas. Imao je vinilno zadnje staklo kao i dva bočna prozora koji su se uvlačili kada je krov bio spušten. Velike staklene površine omogućavale su izvrsnu vidljivost u svim pravcima. Aerodinamika ovog vozila bila je prilagođena brzinama kretanja na autoputu, kao i potrebama agilne gradske vožnje. Dizajn prozora i vetrobrana, kao i detalji ručica, farovi, sedišta i boje odlikovali su se praktičnošću i elegancijom. Enterijer je takođe bio pažljivo kreiran, sa anatomskim sedištima, drvenim elementima i kompletnom instrument tablom sa sledećim instrumentima: brzinomer, električni merač pritiska ulja u motoru, termometar za rashladnu tečnost i elektronski tahometar.

Verzija Spider, sa istom zadnjom vučom, bila je snažno obeležena motorom 124AC.000. To je bila izvedba sa 4 cilindra postavljena u redu, sa prečnikom i hodom klipa od 80, odnosno 71,5 mm, te sa zapreminom od 1438 cm3. Model je bio briljantan zahvaljujući i rasporedu dvostruke, bregaste osovine i ventila u obliku slova "V". Model je razvijao 90 KS pri 6500 ob/min i postizao najveću brzinu od 170 km/h. Imao je dvogrli, vertikalni karburator, dok je sistem duplog filtriranja ulja omogućavao bolje podmazivanje i duži radni vek vozila. Druge funkcije smeštale su ovo vozilo u segment vrhunskih sportskih automobila: standardan 5-stepeni prenos, radijalne gume, i sportski dvokračni upravljač. Upravljač je bio povezan sa kućištem upravljača preko dvodelnog upravljačkog stuba, pomoću homokinetičkog zgloba, radi izvrsnog upravljanja. Elegantan stil, dobre performanse motora, stabilnost i bezbednost modela - postignuti pomoću kočnica sa 4 diska sa vakuumskim pojačavanjem kočenja kao i prisustvo Panhard letve za bolji raspored tereta u krivinama - osigurali su uspeh, kao i dobar imidž vozila od prvih meseci.  Cena modela 124 Sport bila je 1.550.000 lira, ili oko pola miliona veća nego cena limuzine. Doplata za “Cromodora” alu-felne i čvrsti krov iznosila je 65,000 lira. Do 1969. godine je proizvedeno oko 25.000 primeraka prve serije ovog modela.

Nekoliko prilagođavanja američkom snu i debi druge serije

1966. godine Italijani su pevušili italijansku obradu pesme grupe "The Mamas and Papas" i sanjarili o bekstvu od sumornog zimskog veremena, u novi život u Kaliforniji.

U međuvremenu, ohrabren dobrom reakcijom tržišta, Fiat je radio na razvoju modela koji će biti plasiran na tržište S.A.D. 1968. godine. Amerikancima su se svidele proporcije i tipičan italijanski stil modela Spider, obzirom da se njegov krov mogao brzo i lako spustiti komandom sa vozačevog sedišta. Druga verzija je predstavljena u oktobru 1969. godine na Salonu automobila u Torinu, kao deo sveukupne modernizacije game vozila. Vozilo je zadržalo zadnju vuču i tipičan sportski karakter u vožnji, bez obzira na to što je na salonu, u toj kategoriji, predstavljen velik broj vozila sa prednjom vučom.

Automobil je bio izveden ili sa tradicionalnim 1,4-litarskim ili sa novim 1,6-litarskim motorom. Novi motor, takođe sa 4 cilindra i dvostrukom bregastom osovinom, imao je dva dvogrla vertikalna karburatora: zapremina je povećana na 1608 cm3, dok su performanse bile još briljantnije. Razvijao je 110 KS i postizao najveću brzinu od 180 km/h. Bio je izveden sa nezavisnim kočionim sistemom. Kada je reč o fizičkoj pojavi, automobil je imao novu rešetku sa hladnjakom strukture saća. Dve ovalne izbočine na haubi, potrebne kako bi se smestio veći motor, predstavljale su najuočljiviju razliku. Zadnja svetlosna grupa je modifikovana i dodato je svetlo  za kretanje unazad. Radijalne gume i vodotporan krov upotpunjavali su standardnu opremu. Čvrst krov i lake alu-felne su bili u ponudi kao opcioni dodaci. Oktobra 1969. godine izašla je hit pesma Lučija Batiste “Mi ritorni in mente" ("Sećam te se / u svoj tvojoj lepoti / možda većoj nego ikada pre"): ona nije bila posvećena modelu Fiat 124 Spider ali je mogla biti. Kabriolet je evoluirao ostajući veran svojoj suštini, sa elegantnim dizajnom koji je osmislila kompanija Pinifarina, i bio je uspešniji nego ikad pre: u periodu od 1969. do 1972. godine proizvedeno je oko 27.000 jedinica ovog vozila.

Treća generacija vozila pojavljuje se tokom blistavih sedamdesetih

70-te godine 20. veka bile su obeležene značajnim kulturnim i društvenim promenama. Bile su to godine slobode i kršenja pravila, previranja i inovacija. Po prvi put su došla u prvi plan nova kulturna pitanja, koja će ostati aktuelna do današnjeg dana, poput društvene funkcije obrazovanja, odnosa između škole i zaposlenja i kreativnih komunikacija. Politički ekstremizam bio je još jedna od pojava karakterističnih za to vreme. Razvoj automobilske industrije kretao se u opsegu od stagnacije usled naftne krize i političke nestabilnosti, do maksimalne proizvodne efikasnosti i privrednog oporavka. Gama modela Fiat 124 je u potpunosti obnovljena, uz uvođenje čitavog spektra mehaničkih i stilskih poboljšanja radi postizanja boljih performansi, udobnosti i elegancije. Model 124, koji je od početka konstruisan za nastup na međunarodnom tržištu, predstavljao je prekretnicu u evoluciji proizvodnje brenda Fiat u segmentu vozila sa motorima srednje veličine, a rane sedamdesete godine 20. veka bile su period najvećeg uspeha ovog modela.

Fiat je uveo novu generaciju modela Spider na tržište 1972. godine: stil je u osnovi ostao nepromenjen, ali su na instrument tabli izvršeni mali zahvati, poput zamene hromirane crnom instrument pločom i dodavanja sata. Najznačajnija novina ticala se motora, obzirom da su i motor “1600” i novi motor “1800” sa modela Fiat 132 ugrađeni u Fiat 124 Sport Spider. Konkretnije, obe izvedbe su bile sa 4 cilindra u redu, sa dvostrukom bregastom osovinom, ventilima i dvogrlim karburatorom tipa Weber 34 DMS ili Solex C34 EIES 5. Zapremina je bila 1592 cm3 kod verzije “1600”, odnosno 1756 cm3 kod verzije “1800”. Snaga je bila 108 i 118 KS, dok je maksimalna brzina bila 180, odnosno 185 km/h.

Model 124 Sport Spider bio je uspešan zahvaljujući svojoj vanvremenskoj pojavi i nepromenjenom zadovoljstvu vožnje, uprkos društvenim nemirima tih godina, zbog kojih su raskošni modeli bili na meti.

Nakon 1972. godine, model se pamti i po njegovim upečatljivim trijumfima na trkama. Edi Merks je sa razlogom nosio nadimak Kanibal, obzirom da je pobedio na trkama Tur d' Frans, Điro d' Italija i Milano-Sanremo uz postavljanje rekorda u brzoj vožnji. Mark Špic je postavio svetske rekorde u svih sedam disciplina u kojima se nadmetao na Olimpijskim igrama u Minhenu, dok su se Italijani Menea i Toeni proslavili u trčanju i skijanju, sa evropskim rekordom u trci na 100 metara, odnosno osvojenim Svetskim kupom u alpskom skijanju. Fiat 124 Abarth Rally za trke u Grupi 4 pojavio se iste godine kao i verzija za redovnu vožnju. U poređenju sa standardnim proizvodnim modelom, Fiat 124 Abarth Rally Gr.4 imao je snažniji motor, krov i haubu od staklenih vlakana, aluminijumska vrata i značajno smanjenu težinu. Uz podešavanje koje je obavio Abarth Racing Team, automobil je debitovao 1972. godine i učestvovao u trkama do 1975. godine.

Proizvodnja modela 124 Sport Spider nastavljena je u periodu od 1974. godine do 1982. godine, za potrebe izvoza u S.A.D., gde je model i dalje bio veoma uspešan. Stil je ostao nepromenjen. Jedina promena ticala se primene branika koji je apsorbovao energiju, u skladu sa američkim standardima, i uvođenja 2-litarskog motora sa 87 KS, počev od 1978. godine.  1981. godine, Pininfarina je prikazao novi model pod imenom“Spider Europa” na Salonu automobila u Ženevi. Izgled automobila je u osnovi ostao nepromenjen, sa unapređenjima koja su se mahom ticala bezbednosti i udobnosti. Pod haubom se nalazio motor zapremine 1995 cm3 sa duplom osovinom i četiri cilindra, snage 105 KS. Upravljanje je bilo bolje nego ikad pre, a i ekonomičnost je poboljšana. Poslednje poboljšanje bio je „Volumex“ iz 1983. sa volumetrijskim turbo-punjačem, snage 136 KS za američko tržište, koji je nastavio uspeh modela sa preko 200.000 prodatih vozila širom sveta, od čega 75% u S.A.D.

Novi 124 Spider se vraća na svetske puteve

Sjedinjene Američke Države su uvek bile ciljno tržište za Fiat 124 Sport Spider: ne slučajno, Fiat 124 Spider je predstavljen na Salonu automobila u Los Anđelesu prošle godine. Sledeći tradiciju svog legendarnog imenjaka, model je krenuo da fascinira novu generaciju svojim tipično italijanskim stilom i performansama. 124 Spider predstavlja autentično iskustvo vožnje kabriolet vozila. Sa obiljem uzbuđenja, tehnoloških i sigurnosnih funkcija, prožet italijanskom elegancijom, on danas puni 50 godina.

Dizajneri Centra za stil kompanije Fiat kreirali su automobil koji obuhvata klasičnu lepotu svog prethodnika bez da zapostavlja samu svoju suštinu u novoj perspektivi. Prednji kraj je smelog ali ne agresivnog izgleda, dok dve male izbočine na haubi govore o snazi motora. Bočne proporcije su kao kod pravog sportskog automobila, sa uzdužno postavljenim motorom, zadnjom vučom i uvučenim kokpitom: dizajn koji ukazuje počast prošlosti, projektujući je u budućnost.

Novi Fiat 124 Spider nadahut je nekim detaljima svoga prethodnika iz 1966. godine, koje reinterpretira na savremen način. Ima aerodinamičnu, vanvremensku sluetu, kao i klasične bočne strane, savršenih proporcija, nisko težište, uvučen kokpit i izduženu haubu kao kod pravog sportskog automobila. Reference starog modela su takođe primetne u gornjem delu rešetke, šestouganoj izvedbi hladnjaka, klasičnim „izbočinama“ duž haube, kao i u smelim, horizontalno postavljenim zadnjim svetlima. Slično tome, gornja, šestougaona rešetka hladnjaka nadahnuta je ekskluzivnim oblikom prednjih usisnika vazduha na starom modelu i podseća na strukturu u obliku saća sportske rešetke hladnjaka legendarnog modela 124 Spider.
Zadnji deo karakterišu dva elementa: zadnja krila u obliku lastinog repa i horizontalno postavljena zadnja svetla koja podsećaju na rešenja primenjena na prethodnom modelu. Izvedba zadnjih branika čija gornja površina je isturena ka poklopcu prtljažnika daje karakterističan V-oblik zadnjem delu vozila. Enterijer je dizajniran i izveden tako da putnicima garantuje maksimalnu udobnost, upotrebom visoko-kvalitetnih, mekih materijala. Ergonomičnost automobila je pažljivo osmišljena tako da unapredi osećaj vožnje, kao i kroz savršen raspored pedala, upravljača i prenosnog mehanizma.

Fiat 124 Spider opremljen je pouzdanim 4-cilindarskim 1,4-litarskim MultiAir turbo motorom koji isporučuje 140 KS (103 kW) i najveći obrtni momenat od 240 Nm, koji je momentalno na raspolaganju pri 2250 ob/min. Motor je zadržao svoje upečatljive funkcije: 4 cilindra u redu sa aluminijumskom glavom, prečnik klipa od 72 mm i hod klipa od 84 mm, sa ukupnom zapreminom od 1368 cm3. Fiat 124 Spider postiže maksimalnu brzinu od 215 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,5 sekundi. Izvanredna dinamika automobila postignuta je i zahvaljujući pogonu na zadnje točkove, ekstremno dobroj raspodeli tereta i niskom težištu. Fiat 124 Spider je u ponudi sa 6-stepenim manuelnim prenosom sa nesmetanom, direktnom promenom stepena prenosa, ili sa automatskim prenosom. Vešanje i upravljanje omogućavaju izvrsnu dinamiku vožnje. U prednjem delu, novi 124 Spider ima elegantno, dvostruko wishbone vešanje i multilink arhitekturu radi potpunog upravljanja vozilom sa spoljne strane u krivinama. Zahvaljujući električnoj podršci upravljanju sa dvostrukim prenosom, upravljanje je lako i sa brzim odzivom.

Kao posveta u okviru posvete, primerak novog modela 124 Spider America, koji se proizvedi u ograničenoj specijalnoj seriji od svega 124 numerisane jedinice, prikazan je na Salonu automobila u Parizu. Model je posebno opremljen u čast istoimenog modela, kojim je osamdesetih godina obeleženo 50 godina rada kompanije Pininfarina. Ne bez razloga, specijalna serija reprodukuje izvedbu u magnetno-bronzanoj boji tog slavnog modela. Kućišta spoljnih retrovizora su srebrne boje, dok su kožni umeci boje duvana. Novi 124 Spider America može, na zahtev, biti opremljen 17-inčnim alu-felnama klasičnog dizajna, kao i zadnjim nosačem za pakete. Ova dva elementa razvila je kompanija Mopar kako bi naglasila starinski karakter vozila. Naposletku, model 124 Spider America ima i slavljenički, numerisan bedž (124 za italijansko tržište, počev od kraja godine) kao i posebnu oznaku na rešetki hladnjaka. 6-stepeni sekvencijalni, automatski prenos je prvi put uveden na ovoj verziji. Od 1966. do 2016. godine: 50 godina legendarnog modela koji nastavlja da fascinira razvojem svog stila i konstantnim konstrukcionim kvalitetom, uz osvrt na svoju uspešnu prošlost. Kroz razvoj se poboljšava i ostvaruje nove ciljeve: Srećan rođendan, 124 Spider.

PR saopštenje - FCA Srbijačitanja : 743Komentari

Auto
do sada ste objavili bar 50 priloga, testova i video-klipova za ovaj 124! :)

Autor carobnjak 03 Nov 2016, 16:16