home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lamborghini Miura Roadster

Lamborghini Miura je ikona u svetu automobila i bez sumnje prvi svetski superautomobil. Ovaj model je proslavio kompaniju, a bio je i rival Ferrariju. Međutim, uprkos svetskoj slavi, malo je onih koji znaju da postoji i Miura Roadster.

Zvanično nazvan Lamborghini Miura P400 Roadster, automobil je debitovao na Sajmu automobila u Briselu 1968. godine. Osim toga što nema krov, Roadster poseduje karoseriju koju je redizajnirala kompanija Bertone. Elegantni automobil ima nižu liniju krova, velike bočne otvore za vazduh i V12 motor koji razvija 394KS.

Lamborghini Miura Roadster

Roadster je dobro primljen, ali je kompanija Lamborghini odbila sve zahteve za serijsku proizvodnju modela. Kasnije je modifikovan pa se pojavljivao na brojim sajmovima, a 1980. godine je restauriran i doniran Brookline muzeju transporta.

Lamborghini Miura Roadster

Vlasnika je menjao nekoliko puta, a zatim je završio kod Adama Gordona koji ga je restaurirao po originalnim specifikacijama koje je imao 1968. godine. Celi proces je koštao blizu 280.000 evra.

Godine 2008. je ponovo prodat, a danas vredi blizu 8 miliona evra. Lamborghini ga je 2015. godine pozajmio za izložbu klasičnih automobila.

Razlog zbog kojeg se Lamborghini nije odlučio za serijsku proizvodnju i danas je misterija, kao i trenutna lokacija automobila.

Izvor: Klix.bačitanja : 679Komentari