home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes W124

W124 je najbolji Mercedes SVIH vremena. Nijedan model pre (a pogotovo kasnije) mu nije došao ni blizu po kvalitetu izrade, trajnosti mehanike i opštem komforu, piše portal Vozim.hr. Same glavešine Mercedesa su kasnije izjavile da je jednostavno predobro osmišljen…

Niko ne pamti W124 po nekoj izolovanoj karakteristici, nego po ukupnom utisku. Verovatno većina nije svesna da se radi o modelu koji je kad je predstavljen (1984.) bio najaerodinamičniji (0,28) auto na tržištu, sa (i za današnje pojmove) modernim zadnjim multi-linkom.

Sama platforma je donela fantastičan komfor i stabilnost, do te mere da je njena modifikovana verzija korišćena i za R129 (SL). Možda najcool detalj na W124? Ekscentrični mono-brisač!

Kako je W124 ispao tako dobar?

Zato jer je njegov razvoj (kao platforme srednje veličine) pokrenut još 1976. g. Pod dizajnom fenomenalnog Bruna Sacca sve je leglo na mesto, a na nekim verzijama (karavanima) je čak došlo do korišćenja samoporavnavajućeg oslanjanja u Citroën stilu.

Mercedes W124 500E

Ipak, ono što je oduševilo sve je izuzetna privlačnost i oku prijatna robusnost u svim karoserijskim varijantama – od limuzine preko coupea, kabrioleta do karavana. Da, 200D i 500E su W124-ke, iako galaksijama udaljene…

Mercedes W124 CE

Inicijalni dizajn Josepha Gallitzendörfera i Petera Pfeiffera uz Saccov final touch sjajno podnosi ispit vremena, a i današnje korišćenje od strane taxi-službi samo potvrđuje stvarnu vrednost ovih neuništivih tehnoloških krokodila – na prvi pogled neuglednih, ali tako savršenih ispod kože/lima.

Mercedes W124 E500

W124 objedinjuje sve kvalitete Mercedes-Benza, koji nažalost više nikad nisu ponovljeni u tim odnosima nakon odlaska ovog velikog modela.

Ipak, za 11 godina proizvodnje (1985.-1996.) W124 je naštancan u dovoljno primeraka da i mlađe generacije mogu da uživaju u svim njegovim blagodetima.

Izvor: Vozim.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 4336Komentari