home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lada Samara EVA

Sredinu osamdesetih godina prošlog veka su obeležili reli automobili takozvane Grupe B, najradikalniji bolidi s moćnim motorima, laganim karoserijama, napunjeni eksperimentalnim gorivima… Teške nesreće 1986. godine su obeležile kraj Grupe B u Svetskom reli šampionatu, Lancie Delte S4, Peugeota 205 Turbo 16, Audi Quattra…

Svetski reli se vratio kontrolisanim uslovima i Grupi A u kojoj su se takmičili umereniji automobili. To kratko vreme neverovatnih automobila i ludo hrabrih vozača je mnogima bila atraktivno pa se čak i u ondašnjem SSSR-u počela rađati ideja o takmičarskim vozilu, podseća Revija HAK.

Lada Samara EVA

U Estoniji, u fabrici kamiona ekipa inženjera i mehaničara je počela da u slobodnom vremenu konstruiše svoje vozilo Grupe B – Ladu Turbo ili Ladu Samaru Turbo s oblogama karoserije od fiberglasa i cevnom konstrukcijom šasije. Sa centralno smeštenim motorom, ali i (samo) zadnjim pogonom ovaj bolid bi se teško izborio za bodove u društvu vozila s pogonom na sve točkove.

VAZ-ovom 1,6 litarskom motoru je zapremina povećana na 1,9 l, a dodati su turbo punjač i interkuler. Ukupna snaga je bila oko 300 KS, što je za konkurente u Grupi B, koji su išli i debelo preko 600 KS, bilo kao da na tenkovsku diviziju jurišate konjima i kopljima. Celi projekat se svideo partijskim glavešinama SSSR-a pa je dobio i određena finansijska sredstva. Ovaj auto je pobedio na nekoliko relija u SSSR-u te čak i jednom takmičenju u Nemačkoj u kome se nije susreo s najbržim konkurentima. Zvanično je ova Lada nazvana Samara EVA (Experimental Vilnius Auto-plant), a u planu je bila i proizvodnja 200 drumskih primeraka, koji su bili potrebni za homologaciju u Grupi B.

Lada Samara EVA

Međutim, u vreme kada je Samara trebalo da se suoči sa svojim suparnicima u Grupi B, 1986. su se dogodile teške nesreće u kojima je poginulo nekoliko ljudi, a na Reliju Korzika su smrtno stradali talentovani finski vozač Henri Toivonen i suvozač Sergi Cresto. Grupa B je zabranjena, a i Samara EVA je nestala. Nagađa se da je proizvedeno od 3 do 20 vozila, ali su očigledno nestala…

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 608Komentari