home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Slavuta Nova

Verujemo da se tek stariji ljubitelji automobila sećaju legendarnog automobila ‘Zaporožac’ koji se proizvodio u SSSR-u. Zaporožac je u stvari ukrajinski proizvod i to je u osnovi nadimak ukrajinskog automobila koji je dobio ime po gradu Zaporožje u jugoistočnoj Ukrajini u kome se proizvodio.

Fabrika ZAZ (Zaporožki automobilski zavod) proizvodila je dve generacije ‘Zaporošca’, a kasnije i automobile Tavria, Slavuta, te u ovom veku i licencne modele južnokorejskog Daewooa, podseća Automania.hr.

Slavuta Nova

ZAZ je tokom 2016. godine predstavio prototipnu verziju ‘Zaporošca’ koja je uz moderni oblik i tehniku dobio i novo ime Slavuta Nova. Planovi s novim automobilom su bili veliki. Od ovog automobila su planirali da naprave novi ‘narodni’ automobil u Ukrajini, a u optimističnim planovima je bilo i osvajanje Evrope.

Slavuta Nova

Zanmljivo je da je prikazani prototip novog automobila ZAZ Slavuta Nova u stvari malo modernizovani i prerađeni kineski automobil Riich G2, marka automobila koja je u osnovi deo kineske grupacije Chery, a koji je prestao da se proizvodi, ali eto Kinezi su upeli da dizajn i tehnologiju prodaju u Ukrajinu.

ZAZ Slavuta Nova je mali kompakt, a radi se o hatchback karoserijskoj verziji sa petora vrata koju pokreće 1,6 litarski benzinski motor najveće snage 93KS koji ispunjava Euro 6 normu o izduvnim gasovima. U planu je bio i manji 1,3 litarski benzinski motor s turbo punjačem i CVT menjačem. Prema prvom planu tokom 2018. godine na tržište je trebalo da stigne i trodelna limuzina sa četvora vrata. Fabrika ZAZ je planirala godišnju proizvodnju od 50.000 vozila, ali eto sve je ostalo samo na planovima.

Izvor: Automania.hr

Foto: arhiva Autoblog.rs / ZAZ

ZAZ 968

ZAZ Tavria


čitanja : 890Komentari