home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche Zagato 356

Ono što ovde vidite je replika Porsche-Zagata 356 Carrere Coupea 'Sanction Lost' iz 1961. Međutim, ovo nije samo jednostavna rekreacija italijanskog proizvođača karoserija; tu je i zanimljiva priča, s istorijom koja datira iz kasnih 50-ih.

Originalni automobil je bio u vlasništvu vozača Porschea Claudea Storeza. Trkač, koji je smatran 'Princem među trkačima', obratio se Zagatu 1957. da bi napravio posebnu aerodinamičku karoseriju za svoj Porsche 356 Carrera Speedster. Nakon godinu dana, firma je isporučila gotovu karoseriju s jednodelnim zakrivljenim vetrobranom i kultnim crvenim uzdužnim Zagato perajama. Pre nego što je vratio automobil Storezu, Porsche je završio posao podešavanjem mehanike, piše Jutarnji.hr.

Porsche-Zagato Speedster se zatim utrkivao u etapnoj trci Tour De France Automobile u septembru 1958., te se veruje da je završio drugi noseći broj 139. Storez se zatim pridružio francuskom reliju u februaru 1959. gde je poginuo u nesreći, nakon čega se njegovom uništenom Porscheu gubi svaki trag.

Porsche Zagato 356

Ova priča je poslužila kao inspiracija za američkog kolekcionara Herba Wetansona da naruči Porsche-Zagato 356 Speedster koji je identičan Storezovom automobilu. Zagato je pristao, nazvavši rekreaciju 'Sanction Lost', umesto tipičnog 'Sanction II' koji nikada nije pronađen.

Porsche Zagato 356

Zagato je koristio najnoviju fotometrijsku tehnologiju za skeniranje fotografija originalnog speedstera, dozvoljavajući firmi da digitalno rekreira dizajn. Međutim, Zagato je otkrio konceptni crtež za Zagato Porsche Carrera Coupe tokom procesa 'Sanction Lost', što ih je navelo da odluče da stvore 18 jedinica u znak sećanja na Storezov Speedster – devet speedstera i devet coupea.

Svih 18 primeraka je napravljeno od originalnih Porschea 356, ali samo dva coupea i jedan speedster koriste Carrera motore. Od ta tri, samo jedan od svakog tipa karoserije je završen u Bianco Gardenia nijansi s crvenim akcentima. Oba se prodaju na RM Sotheby's aukcijskoj platformi, te se očekuje da će postići cenu između 550.000 i 650.000 dolara.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: RM Sotheby‘sčitanja : 385Komentari